Cronica dimineții – Alegerile locale din Istanbul se vor repeta

1. În rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, dosar în care Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, apar mărturiile mai multor ofiţeri din garnizoana Târgovişte, unde a fost judecat şi executat fostul dictator. Ofiţerii le-au povestit procurorilor reacţia cuplului Ceauşescu la ştirea că Ion Iliescu se află la conducerea ţării. „Cine mă!? Spionul ăla sovietic? Tu nu m-ai lăsat sa-l termin!” a fost reacția lui Ceauşescu. (Adevarul)

2. Alegerile municipale în Istanbul vor fi repetate, cel mai probabil pe 23 iunie, a decis Înaltul Comitet Electoral (YSK), dând curs astfel unei cereri a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a contestat victoria opoziţiei în alegerile de la sfârşitul lui martie. Partidul lui Erdogan a cerut organizarea unui nou scrutin denunţând ”nereguli” care, în opinia sa, au pătat votul de la 31 martie. ”Alegerile de la Istanbul vor fi repetate”, s-a felicitat într-un mesaj postat pe Twitter reprezentantul AKP la YSK, Recep Ozel. (News.ro)

3. Irlanda (10,8%) și România (9,3%) au înregistrat în martie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerțului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate de Eurostat. În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,9%. (Profit.ro)

4. Președintele Donald Trump a ajuns la cel mai ridicat nivel de susținere, 46%, în rândul populației americane, relevă datele din sondajul Gallup pe aprilie. (Axios)

5. Aeroportul Henry Coandă a înregistrat o creștere de 8,5% a traficului (2.990.429 de pasageri) pe primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, a înregistrat, în primul trimestru al anului, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 2,99 milioane pasageri şi 32.098 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări). (News.ro)

6. Clienţii Prima Casă vor fi chemaţi de bănci pentru renegocierea contractelor. În urma activării indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte indicele ROBOR în contractele de credit, şi a unei modificări făcute de Finanţe special pentru Prima Casă, băncile ar urma să cheme toţi clienţii care şi-au luat locuinţă prin acest program pentru renegocierea contractului. Pe de altă parte, Consiliul Economic şi Social (CES) a fost convocat de urgenţă pentru a-şi da avizul pe proiectul de HG care reglementează înlocuirea ROBOR cu IRCC pentru programele de creditare cu garanţie guvernamentală. Surse din piaţă spun că CES nu îşi va da avizul dacă IRCC nu se va aplica şi la creditele în derulare. (Economica)

7. Cel puțin șapte angajate Amazon au fost concediate după ce și-au informat managerii că au rămas însărcinate. Femeile au dat în judecata compania, iar șase dintre cazuri au fost închise prin înțelegerea părților. (Cnet)

8. Sistemul Full Self-Driving (FSD) lansat de Tesla, primul computer de acest tip în producția de autoturisme, are patru ani avans în fața competiției, conform unui analist al industriei care face comparație cu sistemul similar al celor de la Nvidia. (Link)

9. O femeie de 51 de ani a fost arestată în Polonia cu acuzația de ofensă adusă religiei după ce un poster cu Fecioara Maria și pruncul Isus, având amândoi o aură în culorile curcubeului mișcării LGBT, a fost afișat în orașul Płock, din centrul Poloniei. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă pana la doi ani de închisoare. (TheGuardian)

10. Lucrări ale lui Constantin Brâncuşi, aflate în muzee şi colecţii private din toată lumea, vor fi prezentate în cadrul Europalia 2019, din 1 octombrie, la Bruxelles. O expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi (1876-1957), cel mai influent sculptor al secolului al XX-lea, va fi proiectul principal al festivalului Europalia România. Pentru prima data după aproape 25 de ani, o expoziţie va fi integral consacrată acestui artist cu multiple faţete. Ea va fi deschisă la 1 octombrie 2019, la Bozar (Bruxelles) şi va aduna opere majore din muzee şi colecţii private din toată lumea. (News.ro)

Fotografia dimineții – Boicotat de Biserica Ortodoxă Bulgară, Papa Francisc s-a rugat singur în Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia. EPA-EFE / Yara Nardi:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – California și alte 15 state dau în judecata administrația Trump pentru a bloca “starea de urgență națională”
Iohannis participă astăzi la mitingul din Piața Victoriei unde PNL vrea să aducă 50.000 de oameni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău