Cronica dimineții – Aproape jumătate dintre romani nu au citit niciodată o carte

1. Aproape jumătate din populaţie nu a citit niciodată o carte şi mai puţin de 2% dintre români cumpără cărţi. Piaţa de carte din România este cea mai mică din Europa, de doar 60 de milioane de euro, la jumătate faţă de vecinii bulgari. (Digi24)

2. CURS a dat publicităţii datele privind un sondaj realizat pe aproape 1.000 de respondenţi, doar în Municipiul Bucureşti. Dacă mâine ar fi alegeri europarlamentare, 38% dntre cei chestionaţi ar vota PSD, în timp PNL şi ALDE ar avea fiecare 15%. USR, partid care la alegerile din 2016 a ieşit pe locul al doilea, ar lua, potrivit datelor, 8%, în timp ce Pro România, formaţiunea condusă de Victor Ponta, are o intenţie de 9%. Mişcarea România Împreună are o intenţie de vot de 7%. 35% dintre cei chestionaţi nu au vrut să-şi exprime opţiunea. (Adevarul)

3. Simona Halep, liderul WTA, a declarat că în perioada viitoare nu va avea antrenor, ca urmare a despărţirii de Darren Cahill, şi că vrea să meargă singură la câteva turnee. (News.ro)

4. Locuitori din comunele Berceni şi Vidra au organizat ieri, timp de aproximativ două ore, protestul intitulat „Vrem timp liber nu pierdut în trafic”, cerând modernizarea centurii Sud Bucureşti. (News.ro)

5. Interpol a decis să reînnoiască, la cererea poliției croate, mandatul de arestare pentru CEO-ului grupului maghiar energetic MOL. Zsolt Hernadi este acuzat că l-a mituit pe fostul prim ministru croat, Ivo Sanader, pentru că MOL să aibă controlul decizional în compania energetică croată INA, unde MOL este cel mai mare acționar dar nu deține majoritatea. (Reuters)

6. Israelul ar putea avea alegeri anticipate dacă prim ministrul Benjamin Netanyahu nu-și convinge aliații de la guvernare că majoritatea fragilă pe care o au în parlament este suficientă. Guvernul lui Netanyahu a pierdut sprijinul unui partid din coaliție după ce ministrul Apărării și-a dat demisia. (BBC)

7. Cercetătorii cred că Oumuamua ar putea fi primul obiect interstelar detectat construit de o altă formă inteligentă de viață. Lung de aproape 122 metri și lat de 12 metri, obiectul a fost observat prima oară anul trecut, în Octombrie. (CNBC)

8. Aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie, dintre care peste 9.000 în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, iar peste 8.800 de persoane au ajuns în detenţie, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (Digi24)

9. O lege care prevede că între proiecţiile din cinematografe şi lansarea filmelor pe platforme de streaming de genul Netflix să existe un anumit interval de timp va fi introdusă în Italia pentru a proteja industria cinematografică. (News.ro)

10. România a învins aseară Lituania cu 3-0 și va merge în Muntenegru unde va juca marți ultimul meci din grupa în cadrul Ligii Națiunilor la fotbal.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 60% din ruși regretă dispariția Uniunii Sovietice – Cronica dimineții
Guvernul a împrumutat ieri înca 2 miliarde de euro – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău