Cronica dimineții – Guvernul ar putea plafona prețurile și pentru produsele alimentare de bază

1. După gazele naturale și unele alimentele ar putea avea prețuri plafonate. Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. În plus, Ministerul Agriculturii a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor pentru produsele de panificație și patiserie. (G4media)

2. Vânzările de sărbători, între 1 Noiembrie și 24 Decembrie, din retailul american, au crescut cu 5,1%, cea mai mare creștere din ultimii 6 ani. (WSJ)

3. Prețul petrolului la Londra a scăzut sub $50 per baril pentru prima oară în ultimul an și jumătate. (Bloomberg)

4. Israelul va acorda Intel un ajutor de $185 milioane pentru o investiție de $5 miliarde în extinderea capacității de producție a centrului din țară. Noua investiție va genera 250 locuri noi de muncă. Intel este unul dintre cei mai mari angajatori și exportatori din Israel. (Reuters)

5. Toronto a generat mai multe locuri de muncă în tehnologie, anul trecut, decât San Francisco, Seattle și Washington DC la un loc. (TheEconomist)

6. Parlamentul din Thailanda a aprobat modificarea legii anti droguri prin introducerea unui amendament care permite folosirea marijuanei în scopuri medicale. Este prima țară din Asia de Sud Est care ia o astfel de decizie. (TIME)

7. Greg Kelly, directorul Nissan arestat la Tokio luna trecută, împreună cu Carlos Ghosn, a fost eliberat pe cauțiune. (Reuters)

8. Guvernul Japoniei a anunțat că se retrage din Comisia Internațională responsabilă cu protejarea balenelor, unde era membru din 1951, și va reîncepe să le vâneze începând cu Iulie 2019. Vânătoarea balenelor a fost interzisă în 1986, însă în Japonia există o cultură în a mânca aceste mamifere marine. (BBC)

9. Doar Burundi, Cambodgia, Madagascar, Mozambic, Nepal și Rwanda sunt țările în care minim 80% dintre femei sunt implicate într-o activitate economică. În România procentul este 44%, în scădere față de 1990 când era 62%. Media în UE este de 51%, în timp ce media worldwide este de 49%. (Link)

10. New Yorker a publicat lista celor mai bune cărți pe 2018. (Link)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Raport servicii de informații SUA: Am identificat 18 obiecte care nu prezentau propulsie vizibilă sau foloseau o tehnologie necunoscută de Statele Unite – Cronica dimineții
În duminica Paștelui, România a exportat jumătate din producția de energie, un nivel record după 1989 – Cronica dimineții