Cronica dimineții – Aproape jumătate dintre românii care au carte de muncă lucrează pe salariul minim

1. Conform unui studiu privind structura forței de muncă din România, realizat în perioada Octombrie 2017 – Octombrie 2018, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu normă întreagă erau încheiate la valoarea salariului minim pe economie, în timp ce alte 8,94% se aflau în zona salariului minim pe economie (sub 2.150 lei). (Profit.ro)

2. Un grup de 25 de ONG-uri acuză statul român de complicitate la traficul de persoane și solicită Comisiei Europene „să facă România responsabilă pentru obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane”, după ce, pe 12 februarie 2019, după aproximativ 9 ani de judecată, Tribunalul din Harghita a achitat 26 de persoane care ar fi condus o rețea de trafic cu minori. În acest dosar, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Activiștii subliniază, în acest context, că „criminalitatea organizată câștigă întrucât sistemul de justiție din România permite ca o rețea de traficanți de persoane să scape”. (Hotnews)

3. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat aseară că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis noile propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, votate de Comitetul Executiv al PSD. Propunerile sunt Daniel Suciu, liderul deputaţilor PSD, pentru Dezvoltare şi Răzvan Cuc pentru Transporturi. ”Îl voi şi suna pe domnul preşedinte Iohannis şi sper ca de această dată să fim cu toţii responsabili”, a spus premierul. (News.ro)

4. Reacții după adoptarea ieri a Ordonanțelor de urgențe pe justiție: 1. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativă pentru Justiţie îşi exprimă „îngrijorarea extremă” cu privire la modificările aduse ”legilor justiţiei”, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată „fără asigurarea transparenţei decizionale”. Ei cer preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia în legătură cu toate modificările aduse recent legilor justiţiei, iar Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională (News.ro). 2. Procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis un punct de vedere cu privire la modificările aduse, prin OUG, legilor justiţiei şi îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”. În plus, Lazăr susţine că unele dintre prevederi sunt neconstituţionale (News.ro). 3. Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor” (News.ro). 4. Preşedintele Klaus Iohannis spune că Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanţe de urgenţă un statut special pentru cei care au probleme în justiţie şi că PSD a acţionat, din nou, împotriva României şi a cetăţenilor săi. (News.ro)

5.  Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene. Potrivit acordului, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. (News.ro)

6. Auchan ar negocia preluarea celor 11 hipermarketuri operate de Cora în România, de tranzacție fiind interesați și cei de la Carrefour, cel mai mare retailer din Europa și al doilea din lume. Toate cele trei companii sunt franceze. (Profit.ro)

7. Walmart vine cu vești bune pentru economia americană după ce a închis 2018 pe creștere, al patrulea an consecutiv pe plus. Vânzările pe ultimul trimestru al anului trecut au fost cele mai bune din ultimii 10 ani, contrazicând datele prezentate săptămâna trecută de Ministerul Comerțului care arătau că vânzările din Decembrie au scăzut cu 1,2%. Vânzările online au crescut cu 43%. (Quarz)

8. După Marea Britanie și Germania pare decisă să accepte echipamentele de la Huawei pentru rețelele 5G. Ministrul de Interne a declarat că țara sa nu are în plan interzicerea participării vreunei companii la licitațiile pentru echipamentele necesare rețelelor 5G, deși Statele Unite au cerut în mod repetat interzicerea chinezilor. (CNBC)

9. Pedeapsa maximă pentru evaziunea fiscală (Hotnews):
Belgia: 2 ani
Finlanda: 4 ani
Polonia: 5 ani
Portugalia: 5 ani
Olanda: 6 ani
Spania: 6 ani
Suedia: 6 ani
Franța: 7 ani
Danemarca: 8 ani
Austria: 10 ani
Germania: 10 ani
Ungaria: 10 ani
Estonia: 10 ani
Slovacia: 12 ani
România: 15 ani

10. Un avion de linie Virgin Atlantic, care se deplasa de la Los Angeles la Londra, a depășit, deasupra Pennsylvaniei, viteza sunetului, atingând o viteză de 1300 km pe oră. Din fericire nu s-a produs un boom sonic, avionul atingând această viteză datorită unui unor curenți de aer care se deplasau foarte rapid. Depășirea vitezei sunetului, 1234 km pe oră, este interzisă prin lege pentru cursele comerciale, care se deplasează, în mod normal, cu o viteză cuprinsă între 700 și 900 km pe oră. (Link)

Bonus: Vizitatorii și angajații muzeului de la Marele Canion au fost expusi, în ultimii 18 ani, radiaților emise de uraniul radioactiv aflat în trei recipiente, în interiorul muzeului.

Fotografia dimineții – Soros și Juncker folosiți de guvernul maghiar în campania anti migranți:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Angajații din România sunt pe ultimul loc, cu o medie de 31,3 ani, în ceea ce privește durata vieții active de muncă în UE – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Amazon s-a lansat in Turcia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău