Cronica dimineții – Astăzi aflăm succesorul Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creștin Democrate

Din motive obiective nu am publicat cronica serii de ieri. Imi cer scuze pentru acest lucru.

1. Calotă de gheață din Groenlanda, care contribuie cel mai mult la creșterea nivelului marilor și oceanelor, se topește in cel mai rapid ritm din ultimii 350 de ani. Doar într-un singur an, 2012, cu apa rezultată în urma topirii se puteau umple 240 de milioane de bazine de dimensiune olimpică. (USAToday)

2. Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut în Octombrie la $55,5 miliarde, pentru a cincea lună consecutiv, în condițiile în care americanii importă mai mult decât exportă. Este cel mai ridicat nivel al deficitului, la nivel de lună, înregistrat în ultimii 10 ani. (Reuters)

3. Uniunea Creștin Democrată, partidul cancelarului Angela Merkel, își va alege astăzi conducătorul, după ce Merkel și-a anunțat retragerea de la conducere formațiunii politice. Principalii candidați sunt o protejată a Angelei Merkel și un rival al acesteia. (Reuters)

4. Australia a adoptat o lege anti encriptare care-i dă poliției puteri sporite în a “notifica tehnic” companile, cerându-le eliminarea encriptării, inserarea de malware sau introducerea software-ului de tip de backdoors în numele guvernului. Companiile care refuză pot fi amendate. (TechCrunch)

5. Lyft, cel mai mare competitor Uber pe piața americană, a depus actele pentru IPO care se va întâmpla cel mai probabil în primele luni ale anului viitor. Listarea pe bursă a Lyft va fi un test pentru apetitul de risc al investitorilor în condițiile în care companie este pe pierdere, a fost evaluată ultima oară la $15 miliarde și a primit investiții de $5 miliarde până în prezent. Analiștii așteaptă o evaluare între $20 și $30 miliarde pentru listarea inițială. (Reuters)

6. SUA a devenit săptămâna trecuta exportator net de petrol, după 75 de ani de continuă dependență de țițeiul extern, marcând, chiar dacă pentru scurt timp, o mișcare pivotală spre ceea ce președintele Donald Trump a numit „independența energetică”. Grație revoluției petrolului de șist, SUA a devenit cel mai mare producător de petrol, depășind Rusia și Arabia Saudită. (Hotnews)

7. Aproape trei sferturi, 72,4%, dintre gospodăriile din România au acces la internet, în creştere cu 3,8 puncte procentuale faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

8. Bitcoin a pierdut mai mult de 10% din valoare în ultimele 24 de ore, ajungând la o cotație de $3330. Și celelalte două monede virtuale importante, XRP și Ether, au suferit si ele scăderi, 11%, respectiv 16+%. (CNBC)

9. Luxemburg va deveni prima țară din lume în care transportul public va fi gratuit. Biletele pentru transportul cu trenul, tramvaiul și autobuzul vor fi eliminate începând de vara viitoare, conform planurilor guvernului de coaliție reales al premierului Xavier Bettel. Noul guvern ia în considerare și legalizarea canabisului. (Profit.ro)

10. Facebook a pierdut prima poziție în topul celor mai bune companii de tehnologie pentru care merită să lucrezi, ediția 2019, top făcut pe baza voturilor angajaților. Facebook a deținut poziția de lider în cinci ani, 2011, 2012, 2013, 2017, 2018, din ultimii 11. (VentureBeat)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Ponta: voi sprijini un candidat al unei coaliții de centru-stânga care să intre în turul 2 cu Iohannis
Olanda a câștigat Eurovisionul – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău