România a îndeplinit 5 din cele 21 de obiective din PNRR pe care trebuie să le bifeze până la finele anului – Cronica dimineții

1. România și-a asumat în fața Comisiei Europene 21 de angajamente pe care trebuia să le îndeplinească până la finalul acestui an pentru banii din PNRR. Acum, cu mai puțin o săptămână înainte de termen, autoritățile de la București speră să atingă 15 din aceste ținte până la 31 decembrie. Potrivit datelor oficiale, de pe lista convenită cu Bruxelles, până acum au fost realizate cinci obiective, restul până la 15 fiind în diferite stadii. (Hotnews)

2. În doar două localităţi din România se înregistrează o rată de infectare cu COVID-19 cumulată la 14 zile ce depăşeşte 6 la mia de locuitori, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba despre Cornea din judeţul Caraş-Severin – 6,17 şi Ciumeşti din judeţul Satu Mare – 6,05 cazuri la mia de locuitori. (Digi24)

3. Exporturile de armament ale României au scăzut de la 195 de milioane de euro în 2018 la 116 milioane de euro în 2020, arată datele publicate de European Network Against Arms Trade. În 2019 exporturile de armament au fost de 144 milioane euro. Principalul client pentru armamamentul produs în România este SUA. (Digi24)

4. Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat duminică, la televiziunea de stat, că reacţia sa în cazul în care NATO nu-i acordă garanţiile de securitate pe care le cere cu privire la extinderea Alianţei către est va depinde de ”propunerile pe care (i) le prezintă experţii militari” (News.ro). Rusia a primit propunerea NATO privind o întâlnire pe 12 ianuarie pentru a începe discuțiile despre problemele de securitate ridicate de Moscova și o ia în considerare, a anunțat duminică ministrul rus de Externe. (G4Media)

5. Media pe șapte zile a noilor cazuri de infectare din SUA se apropue de 185.000, cel mai ridicat nivel din ianuarie până în prezent. (Link)

Din Cronica de Carte: Editorii Literary Hub au realizat lista listelor celor mai bune cărți ale anului 2021, analizând și adunând cărțile menționate în 49 de liste ale celor mai cunoscute publicații din lume. Astfel, cărțile anului 2021 sunt „Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty”, de Patrick Radden Keefe și „No One Is Talking About This”, de Patricia Lockwood, trecute  în 19 topuri. Aceste volume sunt urmate de „Harlem Shuffle”, de Colson Whitehead, „Klara and the Sun”, de Kazuo Ishiguro și „Detransition, Baby”, de Torrey Peters. (Literary Hub)

6. Economia mondială va depăși $100.000 de miliarde pentru prima oară anul viitor, cu doi ani mai devreme decât estimările anterioare. Conform analizei “Centre for Economics and Business Research”, China va depăși SUA în 2030, cu doi ani mai târziu decât estimările de acum un an, India va depăși Franța anul viitor și va deveni a treia putere economică în 2031, iar Germania va depăși Japonia în 2033. (Bloomberg)

7. Varianta Omicron a noului coronavirus a perturbat traficul aerian de Crăciunul, în weekend aproape 6.000 de zboruri fiind anulate de companii aeriene, iar alte mii înregistrând întârzieri. (Profit.ro)

8. Talibanii au anunţat duminică faptul că femeile care vor să călătorească la o distanţă mai lungă este necesar să fie însoţite de către un bărbat din familie şi le cer şoferilor să nu primească în vehicul femei care nu poartă ”vălul integral”. (News.ro)

9. Încasările generate de filmul “Spider-Man: No Way Home” au depășit $1 miliard, la nivel global. Este primul film care depășește acest nivel în pandemie. (CNBC)

10. Un ministru spaniol a făcut apel la populație să consume mai puțină carne. Consumul mai redus de carne va juca un rol-cheie în a ajuta Spania să atenueze efectele schimbărilor climatice, să încetinească procesul de deșertificare și să-și protejeze industria turismului, a declarat ministrul spaniol care gestionează consumul. (TheGuardian)

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace, luptător împotriva apartheidului în Africa de Sud, a murit ieri:

Ți-ar mai putea plăcea
Alte două ostatice au fost eliberate de Hamas – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Merkel si Macron vor o armată europeană

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău