Încrederea analiștilor CFA în economia României s-a îmbunătățit pentru a treia lună consecutiv – Cronica dimineții

1. Persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale şi care ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin anti-COVID din 28 ianuarie vor fi reprogramate, urmând să fie imunizate începând cu data de 8 februarie., a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel naţional, medicul Valeriu Gheorghiţă. Gheorghiţă a mai afirmat că Româna a primit, până la data de 26 ianuarie, aproape 785.000 de doze, iar stocul existent este de peste 173.000 de doze. Faţă de numărul persoanelor programate există un deficit de 117.000 de doze. Până acum, 1.300 de doze au fost irosite din mai multe motive. (News.ro)

2. Încrederea analiștilor CFA în economia României s-a îmbunătățit pentru a treia lună consecutiv, dar rămâne sub nivelul din decembrie 2019. S-au îmbunătățit așteptările privind evoluția viitoare a economiei, în timp ce condițiile curente s-au deteriorat. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5,9 puncte, până la valoarea de 50,4 puncte. Indicatorul privind evoluțiile viitoare este în creștere de la 35 de puncte în septembrie la 38,2 în octombrie, 49,8 în noiembrie și 59,4 în decembrie. (Profit.ro)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

3. Școlile care aplică distanțarea fizică, purtarea măștilor și alte măsuri de precauție pentru sănătate nu au cunoscut răspândirea rapidă a coronavirusului în interiorul lor, a dezvăluit marți o analiză americană. Cercetătorii, care lucrează pentru Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), au analizat datele din studiile efectuate în școli din trei state americane și din unele țări europene. (Hotnews)

4. Gigantul farma francez Sanofi va produce peste 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Francezii își pun astfel la dispoziție capacitățile de producție, în condițiile în care vaccinul dezvoltat de ei împreună cu GlaxoSmithKline nu va fi disponibil decât spre finalul anului. (Reuters)

5. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare cu numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia reprezintă o infracţiune de fals informatic. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Veniturile Starbucks au scăzut cu 5% în primul trimestru fiscal, pe fondul pandemiei, până la valoarea de $6,7 miliarde. (Reuters)

6. Un român care lucrează în afara ţării trimite acasă în medie 500 euro pe lună, arată datele TransferGo, companie de transfer internaţional de bani online. 59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei. (News.ro)

7. 45 de senatori Republicani au susținut că cererea de demitere a fostului președinde Trump este neconstituțională. Doar 5 senatori Republicani au susținut constituționalitatea inițiativei Democraților de a-l demite pe Donald Trump. Democrații vor avea nevoie de 17 senatori Republicani pentru a avea cele două treimi necesare demiterii. (WSJ)

8. Litoralul românesc va avea, la începutul verii, aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari, anunță Administrația Națională „Apele Române”. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 2 WTA, va disputa primul ei meci din 2021 împotriva liderului WTA, australianca Ashleigh Barty, în cadrul turneului demonstrativ de la Adelaide. Meciul se va disputa vineri, 29 ianuarie, în jurul orei 12.00. În cadrul aceluiași eveniment, va juca și Irina Begu, doar un set, împotriva lui Venus Williams. (News.ro)

9. Biserica Angliei, prin vocea arhiepiscopilor de Canterbury și York, a cerut populației să reflecte la dimensiunea la care a ajuns pandemia, după ce numărul deceselor în Marea Britanie a depășit 100.000. Cei doi prelați au chemat populația să se roage zilnic, pentru națiune. Premierul Boris Johnson a declarat că îi pare rău pentru fiecare viață pierdută, susținând că “am făcut tot ce se putea face”. (BBC)

10. Pro România anunță convocarea Congresului Național Extraordinar la care se va decide întreruperea demersurilor de fuziune cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. ALDE și Pro România se despart din cauza diferențelor doctrinare și de viziune. (Link)

Fotografia dimineții -O tânără din București a căzut cu mașina într-o groapă săpată de Radet. Ea nu a văzut groapa din cauza aburilor. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Trei scenarii de lucru pentru începerea noului an școlar – Cronica dimineții
Deficitul bugetar a ajuns la 14,7 miliarde lei pe primele cinci luni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău