Cronica dimineții – Continuă protestele la Belgrad, Budapesta si Paris

1. Aproximativ 200.000 de persoane au rămas fără curent electric în această dimineață, în Chile, după un cutremur de 6,7 grade. O alertă de tsunami a fost emisă și apoi anulată. (Link)

2. Organizația Mondială a Sănătății a introdus mișcările anti vaccin în top 10 riscuri la adresa sănătății pentru acest an.

3. Guvernul american intră în ziua 30 de închidere parțială. Peste 1.500 de campanii crowdfunding au fost inițiate pe GoFundMe pentru a strânge fonduri care să ajungă la lucrătorii federali neplătiți de o lună. (BBC)

4. Protestele continuă la Belgrad unde peste 10.000 de persoane s-au adunat aseară și au scandat împotriva președintelui Vucic, cerând o presă liberă și condiții pentru alegeri libere și corecte (Reuters). Câteva mii de persoane au protestat la Budapesta ieri faţă de noua lege privind orele suplimentare la locul de muncă, supranumită „legea sclaviei”. Mărşăluind prin centrul Budapestei în spatele unui banner pe care scria „Ne-am săturat”, protestatarii au fluturat steagul Ungariei şi pe cel al Uniunii Europene în drum spre punctul central al protestului, la Castelul Buda (News.ro). Aproximativ 7.000 de persoane au mărşăluit ieri prin capitala Franţei, în al zecelea weekend de proteste, având loc ciocniri între protestatarii din mişcarea Vestelor Galbene şi poliţie. Demonstraţiile au fost în mare parte paşnice, însă reporterii Reuters au informat că au apărut ciocniri după-amiaza între poliţie şi protestatari. (News.ro)

5. Colecțiile de jucării LEGO au avut un randament mai bun decât acțiunile sau aurul în perioada 1985-2015. O jucărie cumpărată cu $3+ se poate vinde cu $28+. (Bloomberg)

6. Pentru prima oară cercetătorii au creat, din celule stem, vase de sânge umane, reușind implementarea lor cu succes la șoareci. Realizarea este importantă pentru tratarea unor boli ca diabetul. (Link)

7. Aproape jumătate din cele 194 de miliarde de downloaduri de aplicații din Apple App Store, pe 2018, au fost din China. (VentureBeat)

8. În 2009, doar 500 de femei americane au apelat la congelarea ovulelor, numărul lor crescând până la 9000, în 2016, an pentru care sunt ultimele date disponibile. (CNBC)

9. Economia Germaniei a fost pe plus în fiecare an începând cu 2014. Statele Unite și Marea Britanie au avut ultima oară surplus bugetar în 2001, iar Franța în 1974.

10. Știrea pozitivă din 2018: Numărul deceselor cauzate de conflictele armate între state a scăzut pentru al treilea an consecutiv, ajungând la 32% față de vârful înregistrat în 2014. (Link)

Fotografia dimineții – mesaj de la un protest anti Brexit:

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Amazon a devenit cea mai valoroasă companie a lumii
Cronica diminetii – Trump accepta implicarea rusilor in campania prezidentiala din 2016

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău