Cronica diminetii – Elena Udrea și Alina Bica reținute pentru două luni în Costa Rica

1. Plăcile de bază ale serverelor folosite de Amazon și Apple ar putea fi compromise prin inserarea unor microprocesoare de către serviciile secrete chineze. Este vorba de echipamente produse de compania chineză Super Micro, guvernul american declanșând o anchetă pe subiect încă din 2015. Atât Amazon cât și Apple au dezmințit ferm informația. (Bloomberg)

2. Leon Lederman, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1988, a murit la vârsta de 96 de ani. Cunoscut pentru cartea sa “Particula lui Dumnezeu”, în care analiza bosonul Higgs, Lederman a trebuit să-și vândă premiul Nobel, la licitație, cu suma de $765.000, pentru a putea să-și plătească medicamentele. (AP)

3. Oficialităţile din Costa Rica au anunţat aseară că Guvernul României are la dispoziţie două luni pentru procedurile de extrădare a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, şi a fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. Reprezentanţii Interpol Costa Rica spun că procedura de extrădare poate continua, deşi Elena Udrea are un copil, dar recunosc că există ”avantaje” pe care cele două le-ar putea folosi pentru ca procedura să nu fie dusă până la capăt. (News.ro)

4. Samsung Electronics a anunțat că profitul pe trimestru al treilea ar putea fi unul record, de $15.5 miliarde, peste așteptările analiștilor. Rezultatele financiare complete vor fi anunțate la finalul lunii. (CNBC)

5. Primarul din Osaka a decis să înceteze înfrățirea orașului cu San Francisco, după ce primarul din orașul american a refuzat să dărâme o statuie ce reprezintă un omagiu adus celor 200.000 de femei din Coreea, Filipine și China, forțate să întrețină relații sexuale cu soldații japonezi, în timpul celui de-al doilea război mondial. (SFChronicle)

6. Nintendo are în plan să lanseze o nouă versiune a consolei Switch în a doua parte a anului viitor. (WSJ)

7. Senatul american a votat o lege care permite autorităților să doboare dronele deținute de persoane private, fără mandat, dacă se consideră că reprezintă o potențială amenințare. (TechCrunch)

8. Parlamentul European a aprobat o lege care impune un procent de minim 30% producții din țări UE pentru platformele de streaming video online. Legea mai reglementează protecția minorilor la violență, terorism și publicitate agresivă, precum și timpul maxim care poate fi alocat publicității pe aceste platforme. (HollywoodReporter)

9. Un manager de banca italian a fost condamnat la 2 ani de închisoare deoarece a transferat aproape 1 milion de euro din conturile clienților bogați în conturile unor clienți ce nu-și permiteau să ia un credit. El nu va efectua pedeapsa, beneficiind de o prevedere în legea italiană care suspendă sentințele pe termen scurt pentru persoanele care sunt la prima infracțiune. (WashingtonPost)

10. Un nou studiu, făcut de universități din Israel și Singapore, sugerează că îndulcitorii artificiali, chiar și în cantități foarte reduse, transformă bacteriile din intestin să devină toxice. Pe listă sunt trecuți cei mai folosiți șase îndulcitori artificiali. (CNBC)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
România a îndeplinit 5 din cele 21 de obiective din PNRR pe care trebuie să le bifeze până la finele anului – Cronica dimineții
România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău