Cronica diminetii – Ministrul de Finanțe vrea să scurteze termenul de prescripție al datoriilor pentru a forța Fiscul să acționeze mai repede

1. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră că scurtarea termenului de prescripție a datoriilor, de la 5 ani, în prezent, la 2 ani, ar fi benefică, întrucât ar forța Fiscul să acționeze mai repede, fără să poată aștepta perioade foarte lungi înainte să notifice datoria firmei sau persoanei fizice. (Profit.ro)

2. Facebook caută să cumpere o firmă mare de cybersecurity care să-i rezolve problemele și să o protejeze de atacurile hackerilor. (Engadget)

3. Partidul Lege și Justiție, conservator, care conduce Polonia de 3 ani, a câștigat alegerile locale de ieri, cu 32.3% din voturi, conform exit poll-urilor. Față de alegerile parlamentare din 2015, partidul a pierdut 5.3%. Varșovia a fost câștigată de un Pro-European încă din primul tur, un semn că reformele nu au fost acceptate de cetățenii capitalei. (Reuters)

4. Serviciile secrete au avertizat oficialii Twitter ca un inginer saudit care lucra pentru companie a fost convins să spioneze conturilor mai multor dizidenți și să transfere informațiile către Riad. Deși nu au găsit dovezi despre transferul datelor, inginerul a fost concediat în 2015 și lucrează acum în Arabia Saudită. (NYTimes)

5. Elon Musk a anunțat că primul tunel dezvoltat de compania sa, Boring Co., este aproape gata și va fi lansat în 10 Decembrie. Musk și-a propus să rezolve problema traficului prin construirea unor tunele ieftine care să asigure transferul rapid. Primul tunel este amplasat în Los Angeles. (Reuters)

6. În ultimii 6 ani, trecerea la modelul de business games-as-a-service le-a crescut valoarea principalelor companii producătoare de jocuri. Capitalizarea EA a crescut de la $4 miliarde la $33 miliarde, iar cea a Activision Blizzard de la $10 miliarde la peste $60 miliarde. (Link)

7. Cel mai lung pod rutier din lume care traversează o mare, 55 km lungime, va fi inaugurat în această săptămână. Podul, care leagă Hong Kongul și Macao de China, a fost construit în 9 ani și a costat $20 miliarde. (CNN)

8. Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a catalogat uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la începutul acestei luni, drept o ”operaţiune scăpată de sub control” şi o ”aberaţie” , despre care prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, nu a fost informat. (News.ro)

9. Guvernul britanic va folosi poștașii într-un program național de combatere a singurătății. Aceștia le vor pune câteva întrebări persoanelor cărora le duc corespondența și, cu acordul lor, vor înregistra răspunsurile ce vor fi apoi analizate pentru a decide dacă persoana respectivă are nevoie de asistență. (Quarz)

10. 23 de experți în vinuri care au dat examenul și deveniseră master somelieri, în California, au fost deposedați de titluri după ce s-a aflat că cineva le-a dat informații despre cele 6 vinuri care vor fi testate în cadrul examenului. (Link)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
China și-a lansat rețeaua 5G – Cronica dimineții
Conform Eurostat, România a avut anul trecut cel mai scăzut nivel din UE al preţurilor pentru cheltuielile de consum – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău