Cronica diminetii – Modificarea Codului de procedura penala a fost votata

1. Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, aseară, târziu, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

2. Printre principalele modificări ale Codului de procedura penala se numără: procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care poate fi prelungită cu cel mult 160 de zile, dacă probele dintr-o înregistrare sunt obţinute în mod nelegal procurorul le poate distruge întocmind un proces-verbal în acest sens pe care-l va depune la dosarul în cauză, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice ale vinovăției, introducerea unui termen de până la 6 luni de la săvârşirea unei infracţiuni pentru depunerea unui denunţ, audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate.

3. Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, se întâlneşte astăzi cu preşedintele Iohannis. Și tot astăzi Iohannis se întâlneşte cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

4. Procurorii DIICOT au decis, în Adunarea Generală, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT.

5. Matteo Salvini, Ministrul de Interne italian și liderul Liga Nordului, partid de extremă dreaptă, a anunțat că a cerut un recensamant al romilor din Italia, urmând ca cei fără cetățenie să fie deportați. El a adăugat că “din păcate, pe cei cu cetățenie italiană trebuie să-i păstrăm”. Ultimul lider italian care a făcut un astfel de recensamant, dar pentru evrei, a fost Mussolini în 1938.

6. Locația persoanelor care vor suna de pe IPhone-uri la numărul de urgență va fi dezvăluită automat începând din toamnă, odată cu lansarea iOS12.

7. Doar în șase țări femeile dețin conturi bancare mai multe decât bărbații, Argentina, Georgia, Indonezia, Laos, Mongolia și Filipine, conform ultimului raport Global Findex al Băncii Mondiale.

8. Theresa May a acceptat, în calitate de lider al Partidului Conservator, o donație de peste £200.000 de la Alexander Temerko, un fost șef al unei agenții din Ministerul rus al Apărării. Domnul Temerko deține o companie care activează în industria militară.

9. Germania probabil că nu-şi va atinge obiectivul reducerii cu 40% a emisiilor de dioxid carbon până în 2020, a anunţat ministrul german al Mediului Svenja Schulze. Guvernul estimează că s-ar putea înregistra o reducere de cel mult 32%.

10. Procent din total operații estetice la nivel worldwide, date pentru 2016: SUA: 14.2% Brazilia: 13.9% Rusia: 5.6% Mexic: 4.7% India: 4.0% Germania: 3.2% Italia: 3.1% Turcia: 2.9% Columbia: 2.8% Franța: 2.5% Spania: 2.2% Japonia: 2.0% Egipt: 1.5% Iran: 0.9% Tailanda: 0.8%

Ți-ar mai putea plăcea
Agențiile medicale americane: Vaccinul anti Covid-19 de la Pfizer ar putea avea legătură cu un tip de accident vascular cerebral la vârstnici – Cronica dimineții
Ministrul de Interne: Analizăm o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău