Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000 – Cronica dimineții

1. Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000. Numărul persoanelor vaccinate cu ambele doze, de la debutul campaniei de vaccinare a trecut pragul de 3,5 milioane. În total, de la debutul campaniei de vaccinare, aproape 4,3 persoane s-au vaccinat anti-Covid cu cel puțin o doză. (Hotnews)

2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nivelul de imunitate de grup în ţara noastră este, cel mai probabil, de până la 50 la sută şi că este posibil ca cinci, până la nouă milioane de persoane să aibă un anumit grad de imunitate obţinut fie prin boală, fie prin vaccinare. (News.ro)

3. Premierul Florin Cîţu, a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte al PNL. Cîţu a afirmat că va câştiga, întrucât nu există altă variantă, iar PNL are nevoie de un suflu nou. La rândul său, actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a salutat intrarea în cursă a lui Florin Cîţu şi a precizat că va fi o competiţie bună pentru PNL. (News.ro)

O știre din Cronica Externă: Trei miniștri ai unor țări membre UE, precum și cel al Serbiei, vor vizita China zilele acestea, la invitația ministrului de Externe al Chinei, Wang Yi. Miniștrii de Externe ai Irlandei, Poloniei și Ungariei vor merge la Beijing pentru a discuta cu omologul lor chinez. Nici una din cele 4 țări nu a condamnat felul în care China tratează minoritatea uigură. Serbia și Ungaria au aprobat oficial vaccinurile anti Covid-19 produse în China. (Reuters)

4. Aproape 40 de lideri liberali au fost, duminică, lângă Florin Cîţu în momentul în care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL. Au fost mai mulţi miniştri, parlamentari şi lideri de filială, între care Raluca Turcan, Lucian Bode, Virgil Popescu, Emil Boc, Rareş Bogdan, Nicolae Ciucă şi Alina Gorghiu. (News.ro)

5. Guvernul României pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze. (Digi24)

6. Cea mai mare tranşă de vaccin produs de Pfizer/BioNTech livrată până în prezent României, mai exact 1.091.610 de doze, ajunge azi în ţară. Peste 7,9 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech au fost primite până acum de ţara noastră. (News.ro)

7. Opoziția din Israel a ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern, susținut de partide de stângam dreapta și de centru. Cei doi lideri, Yair Lapid și Naftali Bennett, vor fi premieri alternativ. Bennett, liderul unui partid de extremă dreapta, va deveni noul prim ministru după votul din Knesset. Benjamin Netanyahu, care va pierde puterea, a acuzat cea mai mare fraudă din istorie, spunând că votanții lui Bennett nu i-ar fi dat nici un vot dacă știau ce va face. (WashingtonPost)

O știre din Cronica de Carte: Editorii Time au realizat o listă cu 36 de cărți noi de citit în această vară, printre care se află „The Maidens”, de Alex Michaelides, „This Is Your Mind on Plants”, de Michael Pollan, „Magma”, de Thóra Hjörleifsdóttir și „Goldenrod: Poems”, de Maggie Smith. (Time)

8. Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) s-ar fi folosit de un parteneriat cu serviciul de informații externe al Danemarcei pentru a spiona oficiali din țările vecine, inclusiv pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Anunțul a fost făcut la postul public de televiziune din Danemarca, DR, și este rezultatul unei anchete interne a serviciilor secrete daneze. NSA a spionat, prin intermediul danezilor, oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv fostul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, și fostul lider al Opoziției, Peer Steinbrück. (Reuters)

9. Guvernul britanic vrea să impună obligativitatea vaccinării împotriva covid-19 a personalului Serviciului Național britanic de Sănătate (NHS), cu scopul de a limita contaminarea în spital, a anunțat duminică ministrul britanic însărcinat cu vaccinarea Nadhim Zahawi. (Profit.ro)

10. Tesla Model 3 a fost cel mai vândut automobil electric din Europa, în primul trimestru al acestui an, fiind urmat de alte două modele populare din acest segment, Renault Zoe și VW ID3. (Profit.ro)

Fotografia dimineții îi prezintă pe Ludovic Orban și Florin Cîțu, cei doi candidați la șefia PNL, surprinși de Octav Ganea, Inquam Photos, la Consiliul Național al partidului:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: România va plăti anul viitor dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 2% din PIB – Cronica dimineții
Fermierii români afectați de importurile din Ucraina vor primii subvenții de 4 bani pe kg – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău