Cronica dimineții – Nicușor Dan salvează alianța USR PLUS

La mulți ani doamnelor și domnișoarelor!

1. Nicuşor Dan anunţă că a găsit soluţia care să îi permită să contrasemneze în mod legal protocolul Alianţei USR PLUS. “Am găsit, împreună cu echipa juridică (aceeași din 2016), soluția care să îmi permită să contrasemnez în mod legal protocolul Alianței USR PLUS. Nu garantez că, în urma semnăturii mele pe protocol, contestația Alianței USR PLUS va fi admisă. Fac însă tot ce ține de mine, în situația dată, ca o opțiune electorală îmbrățișată de o parte a populației, să poată fi prezentă pe buletinele de vot în 26 mai”, a anunţat Nicuşor Dan pe Facebook. (News.ro)

2. Creșterea economică pe întreg anul 2018 a fost confirmată de INS la 4,1%, la nivelul datelor publicate anterior. Dinamica a rămas una ridicată, de două ori peste media UE, însă este în scădere de la 7%, în 2017. Detaliile arată că avansul economiei romanesti s-a bazat în continuare pe consumul populației, dar și pe o creștere importantă a stocurilor, în timp ce investițiile au avut o contribuție negativă la dinamica produsului intern brut. Structura creșterii e considerată slabă de către analiștii băncilor din România, care se așteaptă la o încetinire a dinamicii PIB către sau sub 3% în acest an, considerabil sub prognoza Guvernului. (Profit.ro)

3. Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice va fi extins până la 31 Iulie, prevede un proiect deja redactat la nivelul Guvernului. Termenul inițial era 15 Martie. (Profit.ro)

4. Laura Codruţa Kovesi este suspectă într-un al doilea dosar, iar acest fapt i-a fost adus la cunoștință ieri, când a stat cinci ore la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde fusese chemată într-un alt dosar, deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Kovesi acuză faptul că nu a fost citată în mod legal şi că nu a avut acces la niciun document din noul dosar și neagă vehement orice acuzație care i se aduce. (Digi24)

5. Exporturile Chinei au scăzut cu 20,7% în Februarie, comparativ cu Februarie 2018, mult peste estimările analiștilor care se așteptau la o scădere de 4,8%. În Ianuarie, exporturile au crescut cu 9,1%, comparativ cu luna similară a anului trecut. Și importurile au scăzut în Februarie, cu 5,2%. (CNBC)

6. Facebook a anunţat că a înlăturat 31 de pagini, grupuri şi conturi individuale parte dintr-o reţea care se folosea de conturi false şi de unele reale pentru a manipula publicul cu privire la cine sunt şi care este scopul lor de fapt. Este vorba despre patru pagini, 26 de conturi de Facebook şi un grup. În jur de 1.550 de persoane urmăreau una sau mai multe dintre aceste pagini. Paginile şi conturile distribuiau ştiri locale şi politice în favoarea PSD. De asemenea, conturile au distribuit „conţinut care incită la dezbinare” şi promovau conţinutul mai multor domenii online care se prezentau ca fiind site-uri de ştiri. Deşi persoanele din spatele acestor activităţi au încercat să îşi ascundă identitatea, Facebook a constatat că în spatele lor se află un individ asociat cu PSD. (News.ro)

7. Lime, startupul care oferă un serviciu de închiriere de trotinete electrice, își pregătește intrarea în București, compania având deja un anunț de angajare pentru postul de Operations Manager. De asemenea, în aplicație de mobil Lime Bucureștiul este mapat, adică există deja zona unde trotinetele electrice vor fi disponibile pe hartă (o zonă redusă, care nu include periferiile). Conform aplicației Lime, prețul pentru București va fi de 3 lei, pentru deblocarea trotinetei, și 70 de bani pentru fiecare minut petrecut pe ea. (Start-Up)

8. Paul Manafort, fostul şef de campanie al președintelui american Donald Trump, a fost condamnat la 47 de luni de închisoare de un judecător american pentru fraudă bancară și fiscală descoperită în timpul anchetei lui Robert Mueller privind rolul Rusiei în alegerile din 2016. Procurorii ceruseră o pedeapsă cuprinsă între 19 și 24 de ani. (Hotnews)

9. Tim Cook, CEO-ul Apple, și-a schimbat numele pe Twitter, în Tim , după ce președintele Trump l-a numit Tim Apple, la o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai companiilor de tehnologie.

10. Bob Greenblatt, noul șef de la HBO, a declarat că Netflix nu e un brand, este doar un loc unde te duci și găsești de toate, la fel ca Enciclopedia Britanică. (TheVerge)

Fotografia dimineții – Coperta din această săptamână a revistei TIME:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. “Acest moment necesită vindecare și reconciliere” – Cronica dimineții
Raed Arafat critică decizia guvernului din care face parte de a liberaliza serviciile medicale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău