Zelenski: Sunt încrezător că se va ajunge la pace. Pierderile Ucrainei sunt dramatice – Cronica dimineții

1. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că este încrezător că se va ajunge la pace şi a subliniat că pierderile de partea Ucrainei sunt dramatice. El a mai spus că această perioadă a permis Ucrainei să descopere „adevăraţii parteneri”. „Îmi doresc pacea. Am speranţa că în viitor putem găsi pacea. Pierderile populaţiei noastre sunt dramatice, istoria nu ne va ierta această pierdere. Generaţiile viitoare nu ne vor ierta aceste pierderi sau pierderea teritoriilor. Oamenii au devenit puterea, iar puterea a devenit poporul”. (News.ro)

2. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu doreşte să comenteze din punct de vedere politic propunerea privind scăderea contribuţiei CAS, însă spune că, „din punct de vedere tehnic”, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească. “Ce este sigur, că se va adânci deficitul de la fondul de pensii.” (G4Media)

3. Mircea Dumitru, președintele interimar al forului responsabil cu evaluarea acuzațiilor de plagiat, CNATDCU, a declarat că analiza tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, suspectată de plagiat, a fost oprită. Dumitru spune ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis o ordonanță prin care se cerea oprirea întregii analize până când un dosar penal referitor la acuzațiile de plagiat împotriva premierului să fie soluționate la parchet. (Edupedu)

4. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că nu va fi posibilă negocierea încetării războiului fără o întâlnire directă cu Vladimir Putin. O astfel de întâlnire ar fi necesară pentru a discuta viitorul teritoriilor ocupate din Ucraina. Zelenski a mai spus că Ucraina nu poate deveni membră NATO în acest moment. (Reuters)

Promo: O perspectivă nouă și inedită asupra vestimentației – Paul Olteanu, master trainer și coach, fondatorul MindArchitect.Ro, alături de SARTO, va schimba felul cum te raportezi la propria garderobă. Link.

5. Țările membre ale Uniunii Europene sunt, în cea mai mare parte, încă dependente de gazele şi petrolul din Rusia pentru aprovizionarea lor cu energie, iar importul acestor resurse nu poate fi tăiat pur şi simplu într-un termen scurt, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, în condițiile în care liderii UE ar putea discuta despre acest subiect la summitul pe care îl au în această săptămână cu președintele Joe Biden. (Digi24)

6. Acuzaţiile Rusiei că Ucraina are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către aramata rusă în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat preşedintele american Joe Biden. (News.ro)

7. Un cotidian apropiat de Kremlin, Komsomolskaia Pravda, a publicat, pe siteul său, un bilanț al deceselor din rândul soldaților ruși implicați în invazia din Ucraina. Conform ministerului Apărării, 9861 soldați ruși ar fi murit în Ucraina, iar 16153 au fost răniți. Știrea a stat online câteva minute, apoi a fost editată. Ultimul bilanț oficial al deceselor, din 2 martie, anunța 498 de soldați rusi morți în conflict. (Link)

8. SUA nu a reușit să afle dacă există un comandant rus al invaziei din Ucraina, anunță CNN. Lipsa unui comandant unic ar fi explicația haosului din armata rusă, diferitele unități fiind preocupate mai degrabă să-și asigure resursele necesare decât să-și coordoneze eforturile pentru atingerea țintelor. (CNN)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 23, este acceptată direct în turul al doilea al turneului de categorie WTA 1.000 Miami Open, fază în care va întâlni câştigătoarea partidei dintre australianca Daria Saville, locul 249 WTA, beneficiară a unui wild card, şi sportiva belgiană Greet Minnen, locul 81 WTA.

9. Rusia a anunțat întreruperea negocierilor cu Japonia pentru tratatul de pace care ar fi pus capăt conflictului dintre cele două țări, ce datează din al Doilea Război Mondial. Cele două țări nu au semnat oficial un tratat de pace, după WW2, miza fiind insulele Kurile, din nordul Japoniei, ocupate de ruși la finalul războiului. Moscova și-a motivat decizia de impunerea sancțiunilor economice, după invazia Ucrainei. Premierul japonez a declarat că decizia întreruperii negocierilor este “injustă și inacceptabilă”. (Bloomberg)

10. Lovirea copiilor de către părinți a devenit ilegală, de luni, în Țara Galilor. Premierul Mark Drakeford a declarat că este o zi „istorică” pentru copii, deoarece Țara Galilor devine a două națiune, după Scoția, din Marea Britanie, care interzice pedepsele fizice aplicate de părinți copiilor. Orice părinte care își lovește copilul ar putea fi arestat și urmărit penal pentru agresiune. (BBC)

Fotografia dimineții – Numărul soldaților și armamentul NATO din Estul Europei:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – 1 milion de masini electrice vandute in Europa
Amnesty International își cere scuze pentru „suferința” provocată de raportul care acuză armata de la Kiev că pune în pericol civilii – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău