Cronica diminetii – Pentru prima oară, +50% din populația Pământului se află în clasa de mijloc

1. Pentru prima oară în ultimii 10.000 de ani avem mai mulți oameni pe Terra care pot fi încadrați în clasa de mijloc, sau mai sus, adică 3.8 miliarde, decât locuitori care trăiesc în sărăcie. (Link)

2. 59% dintre femeile americane au declarat că au primit avansuri sexuale nedorite sau au fost agresate sexual, fizic sau verbal. (PewResearch)

3. În luna septembrie s-au produs în România zece cutremure cu magnitudinea de cel puțin 3, având epicentrele în județele Buzău și Vrancea. Cel mai puternic s-a înregistrat în 19 septembrie, în judeţul Vrancea, având magnitudinea 3,9. În total, 19 cutremure au avut loc în septembrie în țara noastră. (Digi24)

4. Elon Musk a ajuns la un acord cu Securities and Exchange Commission care-i va permite să rămână CEO Tesla, însă va trebui să renunțe la poziția de chairman pentru următorii trei ani. El va plăti și o amendă de $20 milioane. Musk a fost dat în judecată de SEC pentru fraudă, după ce a postat un tweet în care susținea că are fondurile asigurate astfel încât să transforme Tesla într-o companie privată. (WSJ)

5. Procentul joburilor făcute de roboți va crește, în India, până spre 30%, în următorii 3 ani, în special din cauza lipsei forței de muncă umane. (Bloomberg)

6. Departamentul de Stat al SUA nu va mai acorda vize partenerilor de același sex ai angajaților ONU decât dacă sunt căsătoriți. Doar 12% dintre statele membre ONU permit căsătoria între persoane de același sex. (Link)

7. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a încheiat vizita de stat în Germania prin inaugurarea unei mari moschei la Koln, marcată de manifestaţii, sub un important dispozitiv de protecţie a poliţiei. Moscheea este una dintre cele mai mari din Europa și a fost finanţată de o organizație care are legături strânse cu puterea turcă. (News.ro)

8. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că riscul de răspândire a Ebola din Congo în Uganda este foarte mare. (NYTimes)

9. Numărul de fabrici de bere din Statele Unite va ajunge anul acesta la 7000, un record. (Link)

10. Rapperul american Kanye West a anunțat că și-a schimbat numele în YE. (BBC)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Tudorel Toader consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit
SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spion în baza unui contract secret cu o agenție de informații din SUA – Cronica dimineții