Cronica dimineții – Președintele Trump ar fi fost investigat de FBI pentru favorizarea Rusiei

1. Anul trecut FBI ar fi început o investigație asupra președintelui Trump pentru susținerea intereselor Rusiei, ceea ce ar constitui o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite. (USAToday)

2. Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Într-un comunicat, firma italiană Ficantieri precizează că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, că nu a primit până acum nicio comunicare oficială cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidenţiale, iar dezvăluirea lor ar fi de natură penală. (News.ro)

3. Comisia Europeană va aproba, în cursul lunii Ianuarie, proiectul depus de autorităţile române pentru finanţarea unei părţi din magistrala de metrou M6 care va lega Capitala de Aeroportul „Henri Coandă”, a anunţat comisarul european Corina Creţu. Ea a precizat că finanţarea pe fonduri europene se va face doar pentru un tronson din viitoarea magistrală întrucât pentru al doilea tronson Comisia a propus metrou suprateran, variantă pe care experţii europeni o consideră mai profitabilă, însă autorităţile române au refuzat, decizând să construiască tronsonul subteran, împreună cu o bancă din Japonia. (News.ro)

4. În Paris, copiii sub 11 ani vor circula gratuit pe mijloacele de transport în comun, cei între 11 și 18 vor avea 50% reducere, iar închirierea bicicletelor va fi gratuită pentru toți cei până în 18 ani. Anunțul a fost făcut de primarul Parisului, Anne Hidalgo. (Link)

5. O investigație Associated Press arată că autoritățile din Statele Unite au aprobat mii de cereri în ultimii 10 ani prin care americanii cereau vize pentru soțiile minore, pe baza faptului că respectiva căsătorie a fost legală în țara din care proveneau acestea. Au fost cazuri în care un bărbat de 49 de ani a aplicat pentru o fata de 15 ani. Investigația relevă și numărul de cereri depuse de minorii americani pentru soți sau soții mai în vârstă: aproape 3000. (Link)

6. FT anunță că SpaceX își va reduce numărul de angajați cu 10%. Decizia vine la o lună după ce compania a strâns $250 milioane într-o rundă de investiții, la o evaluare de $30 miliarde. (Link)

7. Aeroportul Internațional din Miami își va închide unul din terminale în acest weekend deoarece nu are suficienți angajați care să acopere serviciile de securitate, din cauza închiderii parțiale a guvernului american. (BusinessInsider)

8. Aproape o treime dintre persoanele peste 65 de ani prezente pe Facebook cred că selecția știrilor care le apare în News Feed este făcută de jurnaliști ce lucrează pentru Facebook sau pentru organizațiile de presă, conform datelor dintre studiu. Aproape 20% dintre cei între 25 și 34 de ani cred că știrile sunt alese de jurnaliști care lucrează la Facebook. (Link)

9. Iepurii de câmp sunt carnivori și canibali. (NatGeo)

10. Știrea pozitivă din 2018: După ce China a interzis comerțul cu fildeș, cererea a scăzut la jumătate ceea ce a dus la reducerea numărului de braconieri în țările africane. (Link)

Fotografia dimineții – Mai mulți lucrători scot zăpada dintr-un restaurant al unui resort elvețian, după o avalanșă, Arnd Wiegmann / Reuters:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Polonia anunță “sfârșitul erei forței de muncă ieftine” – Cronica dimineții
Dan Barna: Alianța USR-PLUS îşi doreşte „categoric” să-l invingă pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău