Cronica dimineții – Săptămâna decizivă pentru Brexit începe azi

1. Theresa May s-a întâlnit aseară, la Strasbourg, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru discuții de ultim moment pe tema acordului de Brexit. Cei doi au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește chestiunea frontierei irlandeze, urmând ca Parlamentul britanic să voteze astăzi noua formă a acordului de Brexit. (Hotnews)

2. Unul dintre economiştii de bază ai PSD, profesorul ASE Cristian Socol, a acordat un interviu în care cere continuarea politicii de dezvoltare a României pe baza creşterilor salariale, indiferent de guvernările care vor veni. El admite că deciziile la nivel economic sunt exclusiv politice şi aparţin conducerii PSD și acceptă că sunt rămâneri în urmă în ceea ce privește investițiile, mai ales în infrastuctură. Socol este nemulţumit de cooperarea cu banca centrală și sistemul bancar, care s-ar afla sub potențial, dar subliniază, în acelaşi timp, că politicile fiscală şi monetară trebuie să rămână independente, separate. (Economica)

3. Tarom a semnat în vara anului trecut un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8. Cele cinci avioane au un preț de catalog de $586 milioane și vor fi livrate până în anul 2023. Anterior, în 2017, Blue Air a anunțat că a comandat 12 avioane Boeing 737 MAX 8, indicând că va deveni primul operator de Boeing 737 MAX din România. Noile aeronave se vor alătura flotei începând cu vara acestui an. După prăbușirea, duminica, a unui avion Boeing 737-MAX 8 în Etiopia, autoritățile aviatice din China, Indonesia și Etiopia au decis blocarea la sol a întregii flote de avioane similare. În această dimineață Singapore și compania mexicana Aeromexico au anunțat suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737-MAX 8.  (Profit.ro)

4. Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind construcția obiectivului de investiții „Autostrada Estului”, termenul de dezbatere și adoptare fiind împlinit pe data de 6 martie.
Conform articolului 1 al proiectului legislativ, „Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Galați – Brăila – Buzău – Ploiești, denumită în continuare <Autostrada Estului>”, conform formei inițiatorului inițiativei legislative. Construcția acesteia urmează a fi finanțată de la bugetul de stat, dar și din credite externe sau fonduri europene. Responsabil pentru construcția acestuia va fi Ministerul Transporturilor, termenul pentru finalizarea acestuia fiind de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii. (Hotnews)

5. Senatul a adoptat ieri un proiect de lege care obligă Guvernul să stabilească până cel mai târziu la data de 15 Ianuarie a fiecărui an toate zilele libere ce vor fi acordate în acel an, înainte sau după sărbătorile legale, astfel încât bugetarii să poată beneficia de o minivacanță. (Profit.ro)

6. De anul viitor, părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. Este una din principalele prevederi ale proiectului de modificare a legii educaţiei adoptat ieri de Senat. Din 2023, şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică. Iniţiatorii modificării legii educației, PSD şi UDMR, au susţinut că peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, iar asta le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală. Acuzaţi că fac o lege care nu poate fi pusă în practică, din cauza lipsei de grădiniţe, social-democraţii au promis că, până la intrarea în vigoare a legii, vor fi construite 2.500 de grădiniţe noi. (Digi24)

7. Apple a anunțat un eveniment, pe 25 Martie, unde, cel mai probabil, va anunța noul serviciu de streaming. (CNBC)

8. Venezuela este paralizată de cinci zile de o pană de curent care afectează toată țara. Președintele Maduro a acuzat atacuri externe care au provocat această situație. (Quarz)

9. Amazon a ridicat restricția care nu le permitea vânzătorilor din marketplace să afișeze un preț mai mic, pe alte siteuri, decât cel listat pe Amazon. (Reuters)

10. Larry Page, CEO-ul Alphabet/Google, i-a acordat un bonus de $150 milioane, în acțiuni, lui Andy Rubin, creatorul Androidului, fără aprobarea boardului, deși acesta se află sub investigare pentru hărțuire sexuală. (Bloomberg)

Fotografia dimineții:

Promo: Buchetulzilei.ro vă ofera în fiecare zi un buchet special de flori la prețul de 99 lei.

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară, China nu are niciun caz local de infecție cu coronavirus în 24 de ore – Cronica dimineții
Astăzi se votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău