Furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu – Cronica dimineții

1. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, anunţă Ministerul Educaţiei. Consiliul de Administraţie al şcolii poate propune ca activităţile didactice să se desfăşoare online. De asemenea, se stabileşte că, dacă în şcoli nu există spaţii suficiente pentru respectarea normelor sanitare, inspectoratele şcolare pot solicitate autorităţilor locale să pună la dispoziţie spaţii adecvate pentru activităţile didactice. (News.ro)

2. Furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu, iar camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate, potrivit Noului Cod Silvic aprobat miercuri de Parlament cu unanimitate de voturi. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: România a importat anul trecut 76 de milioane de perechi de pantofi, ceea ce înseamnă în medie patru perechi per capita. Importurile de încălţăminte au sărit de $750 milioane, un nivel record, după un plus de 8%. (Link)

3. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că alocaţiile copiilor vor creşte, dar în etape. ”Alocaţiile vor fi dublate, asta este promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate, bineînţeles, eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate”. Declarația vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. În urma votului, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei. (News.ro)

4. Firmele considerate că au mărit semnificativ prețurile în perioada crizei sanitare (starea de urgență și starea de alertă) la produse, printre care materiale sanitare, alimente sau produse de igienă, sunt deja monitorizate și verificate de ANAF. Scopul controalelor este de a evalua dacă obligațiile fiscale au fost respectate pe lanțul de tranzacționare. (Profit.ro)

5. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat că social-democraţii vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament. Această propunere este un tehnocrat, fost membru PSD, ”finanţist”. (News.ro)

6. Patriarhul Daniel i-a trimis ministrului Educaţiei, Monica Anisie, o scrisoare în care reafirmă importanţa orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Patriarhul subliniază că lipsa evaluării elevilor sau alternativele la notă constituie „un afront” adus statutului acesteia ca disciplină şcolară. (G4Media)

Una din Cronica Externă: Un consilier al campaniei lui Joe Biden a declarat că abordarea lui Donald Trump ”America First” pentru a contracara provocările Chinei trebuie uitată. (Link)

7. 1 din 4 hoteluri din SUA riscă închiderea nefiind capabile să-și plătească ratele la creditele ipotecare. Procentul hotelurilor care au întârzieri mai mari de 30 de zile la plata către bănci a ajuns la 23,4% luna trecută. Comparativ, la finalul anului trecut, procentul era de 1,3%. (CNN)

8. Franța a înregistrat un număr de 3.776 noi cazuri de Covid-19 ieri. Este un record pentru perioada de după ieșirea din izolare. (Reuters)

9. Kuwait mai are bani pentru plata salariilor doar până la luna octombrie, a avertizat ministrul de Finanțe. Una dintre cele mai bogate țări din Golful Persic, Kuwaitul este afectat de criza generată de pandemie și de scăderea prețului la petrol. Între guvern și parlament există un conflict, legislativul refuzând să aprobe cererea guvernului de a se împrumuta. (Bloomberg)

10. Două din sport: 1. Campioana României, CFR Cluj, s-a calificat în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, după ce a învins aseară, în deplasare, scor 2-0, echipa malteză Floriană. În turul 2, CFR va întâlni Dinamo Zagreb. 2. Bayern Munchen s-a calificat în finala Ligii Campionilor, după ce a învins, cu scorul de 3-0, echipa Olympique Lyon, în semifinalele competiţiei. În finală, care se va desfășura duminică, Bayern Munchen va întâlni Paris Saint-Germain. (Rezumat video)

Fotografia dimineții vine din Spania, unde distanțarea este respectată pe o plajă din Gran Canaria. Emilio Morenatti/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Coaliția de guvernare intenționează să introducă o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro – Cronica dimineții
Talibanii au anunțat că războiul din Afganistan s-a terminat – Cronica dimineții