Cronica diminetii – Trump amana parada militara din cauza costurilor mari

1. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a publicat, pe Facebook, o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării prețului de referință la gazele naturale în perioada 2006-2018. „Așa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat acești bani pentru România? Alocațiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcția a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcția și dotarea a câte 3 grădinițe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov”, a scris Darius Vâlcov, pe Facebook. (Hotnews)

2. Compania fintech Wirecard a atins o evaluare pe bursa de 21.8 miliarde euro, depășind cea mai mare banca germană, Deutsche Bank, și devenind cea mai valoroasă companie financiară din Germania.

3. La 48 de ore de la publicarea raportului din Pennsylvania care arată abuzurile sexuale ale ~ 300 de preoți catolici asupra a ~ 1000 de minori, Vaticanul a condamnat abuzurile, Papa Francis declarându-și susținerea pentru victime. (CBSNews)

4. Peste 1000 de angajați Google au semnat o scrisoare care cere înființarea unei “Comisii de Etică” al cărei rol ar fi de a evalua din punct de vedere etic proiectele companiei. Scrisoarea a fost scrisă pe fondul informațiilor că Google pregătește lansarea în China a unei versiuni cenzurate a motorului de căutare. (NYTimes)

5. Acțiunile Nvidia au scăzut cu 5%, după ce s-a anunțat că veniturile din vânzarea echipamentelor pentru minarea de cryptomoneda au fost de doar $18 milioane, pe trimestrul doi, în condițiile în care compania prognozase venituri de $100 milioane. (Reuters)

6. Parada militară pe care președintele Trump a cerut-o în Noiembrie, de ziua veteranilor, a fost amânată după ce costurile inițiale, estimate la $12 milioane, au ajuns la $92 milioane. (WSJ)

7. Sistemele de comunicare ale CIA în China au fost penetrate de antispionajul chinez în 2010-2012 ceea ce a dus la executarea a zeci de surse/agenti acoperiti folosiți de agenție. (ForeignPolicy)

8. Compania care produce berea Corona va investi aproape $4 miliarde într-o companie canadiană ce activează în cultivarea și comercializarea cannabisului. (CNN)

9. DoorDash, startup-ul pentru livrat mâncare din SUA, a anunțat o nouă rundă de finanțare, de $250 milioane, după ce în Martie strânsese $535 milioane. Evaluarea companiei a crescut, în mai puțin de 6 luni, de la $1.4 miliarde la $4 miliarde. (Bloomberg)

10. Clubul turc Gulspor, din Isparta, care activează în campionatele de juniori, la nivel regional, a vândut 18 jucători şi cu banii obţinuţi a cumpărat zece capre, relatează Yeni Şafak. Gruparea a obţinut 15.000 de lire turceşti din vânzarea jucătorilor (aproximativ 2.300 de euro) către cluburi de amatori din regiune. Clubul estimează că va obţine în primul an 4.000 sau 5.000 de lire turceşti din laptele dat de cele zece capre cumpărate şi că animalele se vor înmulţi, astfel că la finalul primului an vor fi 30, iar în şase ani vor fi 140. Banii obţinuţi din creşterea caprelor vor fi investiţi în club. (News.ro)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Finanțelor: Economia românească va scădea cu 14,4% în trimestrul doi – Cronica dimineții
Drulă şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia USR – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău