Rusia: Convoaiele cu ajutoare militare destinate Ucrainei vor fi considerate “ţinte legitime” – Cronica dimineții

1. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, precizând că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. (News.ro). România are suficiente stocuri de alimente şi produse neperisabile, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. (News.ro)

2. Zeci de mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa, pentru a susţine Ucraina şi împotriva Rusiei şi a războiului. Protestatari s-au strâns la Amsterdam, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, Florenţa şi în multe alte oraşe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat manifestanţilor din oraşele europene printr-o intervenţie video. (Hotnews)

3. Preşedintele rus Vladimir Putin este încă hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina, a afirmat pentru CNN o sursă de la Palatul Elysee, sâmbătă, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi liderul Rusiei au discutat la telefon. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Racheta chinezească Chang’e 5-T1 s-a prăbușit în 4 martie pe partea întunecată a Lunii, astfel că impactul nu a putut fi observat. Se estimează însă că locul prăbușirii este în imediata apropiere a craterului Hertzsprung. NASA speră să obțină în curând imagini de la locul impactului prin intermediul sondelor spațiale care orbitează Luna. Acesta este practic primul impact neintenționat cu Luna al unor componente hardware produse pe Pamsnt. (Space)

4. Ministerul rus al Apărării a estimat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă a forţelor Moscovei, şi că aceasta este „catastrofală” în unele oraşe. Generalul Mihail Mizinţev i-a acuzat pe „naţionaliştii” ucraineni că minează zone rezidenţiale şi distrug infrastructuri cheie precum drumuri şi poduri, privându-i pe civili de căi de evacuare şi lăsându-i fără electricitate, fără apă, hrană şi medicamente. (G4Media)

5. Acuzaţiile lui Vladimir Putin privind „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar de către forţele ucrainene sunt „minciuni”, a reacţionat Palatul Elysee după noua convorbire telefonică ce a avut loc sâmbătă între preşedintele rus, cel francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. (Hotnews)

6. Rusia a avertizat SUA asupra consecinţelor transferului de arme către Ucraina. Convoaiele cu arme destinate luptătorilor ucraineni vor fi considerate „ţinte legitime”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov. (Digi24)

Din Cronica de Mediu: Guvernul SUA a obținut o suma record de $4,37 miliarde din vânzarea a șase contracte de închiriere eoliene offshore în largul coastelor New York și New Jersey. Cele 6 ar putea în cele din urmă să alimenteze 2 milioane de case. (nytimes.com)

7. Premierul Croației a criticat sâmbătă lipsa de reacție a NATO, după ce o dronă militară lansată „de pe teritoriul Ucrainei” s-a prăbușit în Zagreb, după ce a trecut prin Ungaria și România, și ele membre ale Alianței Nord-Atlantice. (Hotnews)

8. În Germania, pentru prima oară, prețul benzinei Euro 95 a depășit 2 euro pentru un litru. (Link)

9. Britanicii şi irlandezii sunt primii europeni care vor plăti un abonament Netflix lunar mai scump. Pachetul Basic se va scumpi cu o liră sterlină, respectiv un euro, ajungând să coste 7 lire în Marea Britanie şi 9 euro în Irlanda. Cu o liră respectiv doi euro se va scumpi abonamentul Standard, care va costa 11 lire respectiv 15 euro. Versiunea Premium va costa 16 lire respectiv 21 de euro, mai mult cu două lire, respectiv trei euro. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep şi Sorana Cîrstea şi-au aflat adversarele din turul trei de la Indian Wells, ele urmând să evolueze cu Cori Gauff din SUA, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, respectiv cu rusoaica Anna Kalinskaia, locul 90 WTA. Sorana va juca în aceasta seara, dupa ora 22:00, ora României, iar Simona mâine dimineață, la 03:00.

10. Mai mulți oficiali de la Casa Albă, inclusiv purtătoarea de cuvânt Jen Psaki, le-au prezentat unor influenceri americani acțiunile SUA în relația cu Rusia pentru a contracara propaganda rusă. (Bloomberg)

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile recomandă purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spațiile publice – Cronica dimineții
Ministrul Apărării a declarat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău