Peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului – Cronica dimineții

1. Peste un milion și jumătate de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume, sărbătoresc la 17 aprilie Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții, după ce în precedenții doi ani, ceremoniile religioase au fost restrânse, din cauza pandemiei. (Digi24)

2. Românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, la energie, electrică și la gaze decât de războiul din Ucraina, relevă datele unui sondaj CURS. Potrivit sondajului, 53% dintre români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, la energie electrică, la gaze și la alte bunuri, în timp ce numai 18% dintre ei sunt îngrijorați de războiul din Ucraina. (Profit.ro)

3. Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedã localã și valutã, precum și perspectiva stabilă. (Profit.ro)

4. PSD ar obţine 35% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL cu 23% din voturi şi de AUR – 12%, relevă datele unui sondaj CURS realizat în intervalul 28 martie – 11 aprilie. Comparativ cu precedentul sondaj, PSD pierde un procent, AUR pierde 2 procente, în timp ce PNL creşte cu 3 procente. De asemenea, PMP reuşeşte să atingă pragul electoral pentru accesul în Parlament. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Un cercetător de la Harvard a descoperit că un meteor cu masa de 500 de kilograme a intrat în atmosfera Pământului deasupra statului Papua Noua Guinee în anul 2014. Descoperirea în sine nu este neapărat o surpriză, întrucât astfel de meteori ajung frecvent în atmosferă și ard înainte de a lovi Pământul. Totuși, acesta este un caz special pentru că meteorul provine din afara sistemului nostru solar. (Inverse, Harvard)

5. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă că recrutează experţi în domeniul IT&C pentru implementarea reformelor şi investiţiilor asumate de România în acest domeniu prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Salariile sunt de până la 4000 de euro net, iar specialiştii vor fi angajaţi până în anul 2026. (Hotnews)

6. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că înainte de a avea discuţii cu specialişti, inclusiv cu cei din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, dar şi cu partenerii sociali nu va exprima un punct de vedere oficial cu privire la propunerea de modificare a programului de lucru la patru zile pe săptămână, 10 ore pe zi. „O posibilitate, pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus”, a răspuns Budăi, întrebat care este părerea sa personală asupra acestui subiect. (News.ro)

7. Oficialii Poliției Române anunță că 450 de șoferi au fost amendați pentru conducere agresivă, în prima lună de la intrarea în vigoare a normelor legale care sancționează comportamentul agresiv în trafic. (Profit.ro)

8. Rusia a transmis o plângere oficială Statelor Unite săptămâna aceasta, în care a avertizat guvernul american cu privire la „consecinţele imprevizibile” ca urmare a ajutorului militar sporit acordat Ucrainei, anunţă presa din SUA. Potrivit acestei note diplomatice, Moscova avertizează Statele Unite şi NATO împotriva trimiterii de arme „sensibile” în Ucraina, considerând că astfel de echipamente militare pun „gaz pe foc” şi ar putea duce la „consecinţe imprevizibile”, relatează Washington Post. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Principalele candidate la titlu, CFR Cluj şi FCSB, se întâlnesc, duminică, în primul lor meci direct din play-off-ul Ligii I Casa Pariurilor, o partidă din etapa a V-a, care va fi arbitrată de Istvan Kovacs. Gazdele ocupă locul I în clasament, cu 45 de puncte, iar echipa bucureşteană este pe locul 2, cu 40 de puncte.

9. Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă seară, că Rusia „a curățat complet” zona urbană a Mariupolului de trupele „Azov, mercenari străini și militari ucraineni”. Potrivit Tass, îin jur de 2.000 de luptători ucraineni, Azov și mercenari s-au refugiat în incinta combinatului Azovstal. (Hotnews)

10. Un Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a făcut un zbor de test folosind ulei de gătit drept combustibil. Este o încercare a companiei producătoare de a reduce emisiile de carbon. (Digi24)

Fotografia dimineții vine de la Slujba de Înviere din Bazilica Sfântul Petru, Vatican. REUTERS/Guglielmo Mangiapane:

Ți-ar mai putea plăcea
Democrații pregătesc moțiunea de suspendare a președintelui Trump – Cronica dimineții
Premierul Pakistanului avertizează asupra riscului unui război nuclear cu India – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău