Cronica serii – 2 miliarde de euro aprobate astăzi de Comisia Europeană pentru proiecte de infrastructură în România

1. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a fost ieri la Washington, într-o vizită oficială, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat american Mike Pompeo. Cei doi au discutat despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei, despre agresiunea rusă şi despre rolul României în menţinerea stbilităţii în regiunea Mării Negre, conform Departamentului de Stat american. (News.ro)

2. Conform celor de la NASA, satelitul distrus de India, despre care am scris pe Cronica, a lăsat în urmă aproximativ 400 de bucăți de gunoi spațial ce amenință acum integritatea Stației Spațiale Internaționale. (MSN)

3. O finanțare de circa 1,9 miliarde de euro pentru patru proiecte majore în România a fost aprobată azi de către Comisia Europeană. Nu mai puțin de 1 miliard de euro se duc către proiectele rutiere de pe Centura Capitalei: 51 de km din autostrada de centură A0 (pe zona sud) și pe proiectele de lărgire și noduri rutiere de la Mogoșoaia, Domnești, Berceni și Oltenița. Alți 100 de milioane de euro merg la metrou, pentru Magistrala 2. (Hotnews)

4. Aproximativ 2.200 de militari din mai multe state vor participa, de la sfârşitul acestei săptămâni, la cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, „Sea Shiedl 19”. Forţele Navale Române au transmis, printr-un comunicat, că organizează, în perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. La exerciţiul din acest an participă 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre. (News.ro)

5. Jumătate dintre adulții americani consideră că vehiculele autonome sunt mai periculoase decât vehiculele conduse de oameni, în timp ce aproape două treimi au spus că nu vor cumpăra un vehicule complet autonom, potrivit unui nou sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos. În același sondaj, aproximativ 63% dintre respondeți au spus că nu ar plăti mai mult pentru a avea o funcție de conducere autonomă pe vehiculul lor, iar 41% din restul participanților la cercetare au declarat că nu ar plăti mai mult de 2.000 de dolari. (Profit.ro)

6. Copiii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis anul trecut la consulatul saudit din Istanbul, au primit case în Arabia Saudită, estimate la $1 milion/casă, și „pensii” lunare de câteva zeci de mii de dolari, ca parte din încercarea regatului de a-i ține sub control. Cele două fete și cei doi băieți ar mai primi zeci de milioane de dolari fiecare, drept compensații, după ce procesul în care sunt judecați ucigașii tatălui lor, se va finaliza. (Washington Post)

7. Deputatul Petru-Sorin Marica a demisionat din PSD şi s-a înscris în PRO România, afirmând că „PSD-ul de astăzi nu mai reprezintă interesele celor mulţi, ci este un partid confiscat de un grup restrâns de oameni care îl folosesc pentru interesele lor personale”. (News.ro)

8. Între 2015 și 2018, numărul filipinezilor care consideră vaccinurile sigure a scăzut de la 93% la 32%. Filipine este țara cu cel mai mare consum de social media din lume, în ultimii 3 ani locuitorii consumând, în medie, aproape 4 ore pe zi, 3 ore și 57 minute, mai exact. (Link)

9. Dacă președintele Trump va închide granița de sud, cu Mexic, pentru a opri migrația, așa cum a amenințat zilele trecute, americanii vor rămâne în doar 3 săptămâni fără avocado. Mexic asigură aproape 100% din necesarul de avocado de pe piața americană. (TheHill)

10. O americancă de 61 de ani a fost mama purtătoare pentru copilul fiului său homosexual și al soțului acestuia. Ea a născut o fetiță sănătoasă, care îi este acum nepoata, după ce a primit ovulele de la sora partenerului fiului său. Cuplul planificase să găsească o altă mamă surogat pentru a naște copilul, însă ei au descoperit că procesul este confuz și nu au fost complet încrezători în fertilizărea în vitro ca bărbați homosexuali. (NBCNews)

Promo: Dacă achiziționezi un pachet Premium sau VIP la The Color Run Love Tour București, din 20 aprilie 2019, primești și o ședință de refacere, după alergare, la Therme București. Înscrieri pe TheColorRun

Fotografia serii – Postere anti-Brexit în Londra, Hannah McKay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Probleme cu numirea lui Adrian Zuckerman în funcția de ambasador SUA la București – Cronica serii
Plahotniuc cedează puterea în Republica Moldova – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău