Cronica serii – 25% dintre europenii, care au răspuns la un sondaj, ar lăsa AI-ul să ia deciziile de guvernare în locul politicienilor

1. Lista PSD pentru europarlamentare va fi deschisă de Rovana Plumb, secondată de Carmen Avram, jurnalista Antenei 3, susţin surse din PSD pentru Adevărul, care mai scrie că Maria Grapini, susţinută de Dan Voiculescu, şi Claudiu Manda, soţul Liei Olguţa Vasilescu, au prins locuri sigure. Un loc semi-eligibil va ocupa Cătălina Ştefănescu, pe care Dragnea a propulsat-o în Parlament în 2012. Şi Victor Negrescu ar putea ajunge, surprinzător, la Bruxelles. (Adevarul)

2. PIB-ul Statelor Unite ar putea scădea cu 0.6% dacă Boeing va opri producția avioanelor 737 MAX, se arată într-o analiză făcută de JP Morgan. (CNBC)

3. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să reducă finanțarea și să impună sancțiuni statelor membre care adoptă legi ce încalcă principiile fundamentale europene precum independența justiției și libertatea presei. Într-un interviu pentru ZDF, ministrul german a afirmat că România, Ungaria și Polonia au primit de la UE fonduri mai mari decât contribuțiilor lor, astfel că sancțiunile ar reprezenta o pârghie importantă pentru UE. (Profit.ro)

4. Uniunea Europeană nu recunoaşte suveranitatea Israelului în Platoul Golan, a subliniat o purtătoare de cuvânt UE la Bruxelles, în urma declaraţiilor lui Donald Trump pe această temă. Preşedintele american a apreciat că a venit vremea ca Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului în acest platou, pe care trupele israeliene l-au cucerit în timpul Războiului de Şase Zile, din 1967, şi pe care Israelul l-a anexat ulterior, în 1981. ”Poziţia UE nu s-a schimbat”, a declarat, pentru Reuters, o purtătoare de cuvânt a UE. (News.ro)

5. Disney a început săptămâna aceasta concedierile după ce a finalizat achiziția 20th Century Fox. Mai mult de 3000 de persoane vor fi concediate, ca parte a planului de optimizare a costurilor. (LATimes)

6. Institutul oficial pentru statistică al Rusiei a încetat să mai publice rapoartele lunare despre veniturile reale ale populației, ajustate cu inflația, după ce datele ultimilor ani au arătat o depreciere a standardelor de viață ale rușilor. (NYTimes)

7. Arabia Saudită va investi $23 de miliarde pentru a planta 7,5 milioane de copaci în capitala Riad, pentru a dezvolta cel mai mare parc din lume situat într-un oraș. (Link)

8. Consumul băuturilor răcoritoare, al băuturilor îndulcite și al băuturilor energizante pentru sportivi crește riscul de deces din cauza unor boli de inimă, precum și riscul de a face anumite tipuri de cancer, conform unui studiu realizat pe 120.000 de persoane de către cercetătorii de la Harvard. (CNBC)

9. Un sfert dintre participanții la un sondaj efectuat în Ianuarie, pe 2500 de adulți din Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Irlanda, Italia și Olanda, au răspuns că ar prefera să lase Inteligența Artificială să ia deciziile legate de guvernarea țării, în locul politicienilor. (Quarz)

10. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astazi răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, că este sigur că la dezbaterea de marţi „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă” a spus „naţiuni” când a vorbit despre unirea României şi Republicii Moldova. De fapt, preşedintele a vorbit atunci despre „popoare”. „Despre cetăţenii moldoveni aţi făcut o afirmaţie zilele trecute că am fi popoare diferite…”, i-a spus un jurnalist preşedintelui. „Nu, am spus că suntem naţiuni diferite, nu popoare diferite”, a replicat Klaus Iohannis. Întrebat dacă este sigur că a folosit termenul „naţiuni”, preşedintele Iohannis a răspuns: „Sunt sigur, da”. Însă Klaus Iohannis a vorbit atunci despre „popoare”, aşa cum apare şi în transcrierea oficială a Administraţiei prezidenţiale a intervenţiilor preşedintelui Klaus Iohannis din cadrul dezbaterii „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, dezbatere organizată de Festivalul OneWorld. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta ultimul număr The Economist:

Promo: Până pe 31 martie, profită de oferta BMW X1 Full Option, cu peste 30 de opționale cadou și Avantaj Client 7.555 €. Oferta este disponibilă doar la BMW Auto Cobălcescu. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Numărul elevilor din România va scădea cu 1,5 milioane până în 2060
Cronica dimineții – Astăzi se votează moțiunea simplă împotriva Ministrului Justiției, Tudorel Toader

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău