Cronica serii – Vânzări de $1,44 miliarde în primele minute ale Singles’ Day

1. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a depus demisia după şedinţa de Guvern de vineri. Demisia acestuia a fost confirmată de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a spus că în şedinţa de Guvern a avut loc ”o discuţie principială” despre modul în care România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a fost o discuţie la finalul şedinţei de Guvern, pe care Victor Negrescu ”a luat-o personal” şi a dovedit că nu ştie să lucreze în echipă. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţă că peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât şi bugetate din ministere vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF, şi că vor dispărea şi unele funcţii de conducere. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, vor fi desfiinţate 4.143 de posturi din 21 de ministere, din care peste 3.000 de la Fisc. Actul normativ stabileşte numărul maxim de posturi pentru 21 de ministere, precizându-se însă că acestea nu includ demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. (News.ro)

3. Capitalizarea combinată a Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet și Facebook, cele mai mari companii de tehnologie din SUA, a scăzut vineri cu 75 de miliarde de dolari și a provocat un declin de 1,7% al componentei tehnologice a indicelui S&P 500 și al indicelui Nasdaq. (Profit.ro)

4. Autoritățile fiscale franceze vor lansa un proiect pilot anul viitor prin care vor începe analiza fotografiilor din social media pentru a-i detecta pe cei care evită să-și plătească taxele. “Autoritățile îi vor putea vedea pe cei care au mașini scumpe deși nu au venituri pentru a-și permite așa ceva”, a declarat Ministrul Bugetului. (Reuters)

5. A început Singles’ Day, promoția chinezilor de la AliBaba, echivalentul Black Friday. În primele minute s-a înregistrat un nou record, vânzări de $1,44 miliarde. (Bloomberg)

6. Directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Mircea Tudosie, spune că și lui îi este rușine de cum arată oficiile poștale din țară, dar că din 2019 se vor face investiții majore, sediile urmând să fie modernizate după un standard prevăzut într-un „manual de identitate al Poștei”, care urmează să fie tipărit. Tudosie a anuțat că, tot de anul viitor, vor fi lansate servicii în premieră pentru Poșta Română, precum cele imobiliare, schimbul valutar, servicii financiare exclusive, dar și un card de pensii. (Profit.ro)

7. Netflix va depăși 10 milioane de abonați în Marea Britanie, până la finele anului. (Link)

8. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat existenţa unor înregistrări privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, la 2 octombrie, afirmând că acestea au fost trimise la Riyad, Washington şi Paris. (News.ro)

9. Sute de femei iraniene au fost lăsate să asiste la finala Ligii Campionilor din Asia în Teheran. Decizia de a li se permite accesul pe stadion este privită ca o posibilă ridicare a interdicției de peste 35 de ani, perioadă în care femeile nu au avut voie să asiste la marile meciuri de fotbal. (Hotnews)

10. Scoția va deveni prima țară din lume care va avea în școli cursuri despre drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și a intersexelor. Școlile de stat vor fi obligate să-i învețe pe elevi despre istoricul egalității și mișcărilor LGBTI, precum și despre combaterea homofobiei , a transfobiei și explorarea identității LGBTI. (TheGuardian)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educaţiei: Școală va începe în 8 noiembrie – Cronica serii
Cronica serii – Mugur Isărescu refuză, pentru a doua oară, să meargă în Senat, la comisiile de specialitate

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău