Cronica serii – 5 miliarde de dolari amenda pentru Google de la Comisia Europeana

1. Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat astazi aproximativ 40 de minute pe tema Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program, anunţă Guvernul. (News.ro)

2. Comisia Europeană a amendat Google cu suma record de $5.06 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Gigantul american din domeniul internetului, care are o cotă de 80% pe piața sistemelor de operare mobila, este acuzat că a impus restricții ilegale producătorilor ce folosesc Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet. Mai exact Google/Alphabet sunt acuzați că prin poziția lor au impus aplicațiile și serviciile Google pe telefoanele cu Android. (WSJ)

3. Autorităţile turce vor ridica în această noapte starea de urgenţă instituită acum doi ani după un presupus puci urmat de epurări. Starea de urgenţă, un regim care acordă puteri considerabile preşedintelui şi forţelor de securitate, a fost instaurată în Turcia pe 20 iulie 2016, la patru zile de la evenimentele pentru răsturnarea regimului Erdogan. Impusă pentru o perioadă de trei luni, starea de urgenţă a fost prelungită de şapte ori între timp. (Adevarul)

4. Curtea Constituţională a decis că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este neconstituţională, acceptând astfel sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP. Atât şeful statului, cât şi partidele din opoziţie susţin că înfiinţarea Fondului intra în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat. (News.ro)

5. Legea care stabilește că persoanele care refuză un loc de muncă sau să participe la serviciile de formare profesională nu vor mai primi ajutor social a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Proiectul mai prevede că, în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept. (Profit.ro)

6. Preşedintele american, Donald Trump, a criticat NATO in cadrul unui interviu acordat la Fox News, sugerând că trimiterea trupelor NATO pentru a apăra un aliat de mici dimensiuni ca Muntenegru s-ar putea încheia cu un dezastru. Întrebat de ce SUA ar trebui să trimită soldaţi pentru a apăra o ţară mică precum Muntenegru în cazul unui atac, Trump a răspuns: „Înţeleg ce spui. Am întrebat acelaşi lucru. Muntenegru este o ţară mică cu oameni foarte puternici. Sunt persoane foarte agresive, care ar putea deveni agresive şi felicitări, aţi declanşat al Treilea Război Mondial. Dar aşa funcţionează regulile”. (Politico)

7. iOS a generat venituri aproape duble comparativ cu Android în prima parte a anului, conform unei analize făcute de Sensor Tower. Aplicațiile pentru iOS au generat venituri de 22,6 miliarde de dolari, în timp ce aplicațiile pentru Android au produs împreună 11.8 miliarde de dolari. (Profit.ro)

8. Elon Musk i-a prezentat scuze, la presiunea acționarilor Tesla, scafandrului britanic pe care l-a numit „pedo”/„pedofil”. Musk a afirmat că „a vorbit la nervi” după ce scafandrul Vaern Unsworth a numit oferta lui Musk de a ajuta operaţiunea de salvare a copiilor blocaţi într-o peşteră din Thailanda „o acţiune de PR”. (CNN)

9. O analiză făcută pe utilizatorii siteul de dating Ashley Madison a arătat că democrații americani sunt cel mai puțini interesați de acest gen de siteuri, fiind depășiți de conservatorii republicani. Libertarieni ocupă prima poziție, fiind cei mai numeroși utilizatori.  (Springer)

10. Două polițiste americane din statul Georgia au fost suspendate, după ce a apărut înregistrarea video în care foloseau o aplicație de tip „cap sau pajură” pentru a decide dacă arestează o femeie ce depășise viteza maximă admisă. (TheGuardian)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – DNA cere Senatului ridicarea imunității lui Tăriceanu
Cronica serii – Uniunea Europeană finanțează cu 517 milioane euro linia de metrou până la Otopeni

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău