Plahotniuc cedează puterea în Republica Moldova – Cronica serii

1. Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM – PSRM, condus de Maia Sandu. Reprezentanții Partidului Democrat au anunțat retragerea de la guvernare, prin demisia miniștrilor Cabinetului condus de Pavel Filip. (Hotnews)

2. Magistrala 5 de metrou, adică tronsonul din Drumul Taberei, va fi funcţională în luna decembrie, a declarat directorul general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, precizând că, în caz contrar, îşi va da demisia. (Hotnews)

3. Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat că iniţiatorii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă se bazează la acest moment pe 214 – 215 voturi, din cele 233 necesare adoptării ei. (News.ro)

4. Premierul român Viorica Dăncilă face planuri pentru repararea răului făcut relațiilor cu Uniunea Europeană de fostul său aliat, fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru corupție, consemnează Bloomberg, care a realizat un interviu telefonic cu șefa Executivului de la București. (Profit.ro)

5. 600 de companii americane, inclusiv Walmart, Target sau Costco, i-au trimis o scrisoare președintelui Trump în care-l avertizează că războiul tarifelor cu China va produce daune economiei americane. Semnatarii mai spun că o continuare a conflictului comercial va genera pierderi de locuri de muncă și va afecta consumatorii. (CNN)

6. 23% dintre americani spun că situația lor financiară este mai proastă decât era înainte de criză economică din 2008. (FoxBusiness)

Știrea din Cronică de Divertisment, ediția din această săptămâna: În acest weekend ai la dispoziție o selecție de peste 20 de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care rulează în perioada 11-16 iunie la Cinema Elvire Popesco din București. Astfel, cinefilii care nu au ajuns la Cluj în perioada 31 mai – 9 iunie au șansa de a vedea pe marele ecran o parte din cele mai apreciate filme din programul festivalului. (Program complet și bilete online)

7. Facebook cumpără acțiuni la startup-ul indian de ecommerce Meesho. (Reuters)

8. Milioane de brazilieni vor participă astăzi la o greva națională care va paraliza, printre altele, sistemul de transport. Ei protestează față de intenția președintelui Bolsonaro de a reforma sistemul de pensii. Estimările arată că greva va avea o amploare mai mare decât cea din 2017, când aproximativ 40 milioane de angajați au întrerupt activitatea în 150 de orașe. (Link)

9. Cercetătorii au descoperit că 120 de minute săptămânale petrecute în natură reduc stresul și îmbunătățesc sănătatea mintală. (NYTimes)

10. În China s-a descoperit dovadă că oamenii foloseau cannabisul încă de acum 2500 de ani. (CNN)

Bonus: Victor Ponta, liderul Pro România, renunţă la mandatul de europarlamentar astfel că partidul va fi reprezentat în Parlamentul European de Corina Creţu şi de fostul premier Mihai Tudose. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta ultimului numar din TheEconomist:

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Florin Cîţu: ”Execuţia bugetară nu este satisfăcătoare” – Cronica serii
Exportul de cereale în primul trimestru a crescut cu 42,5% – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău