Cronica serii – ALDE: suspendarea presedintelui Iohannis poate avea urmari imprevizibile

1. Partenerii de guvernare ai social-democraților, liberal-democrații, îi transmis lui Liviu Dragnea, pe subiectul suspendării președintelui Klaus Iohannis, că un astfel de demers „poate avea urmări imprevizibile” și că precauția trebuie să fie „cu atât mai mare cu cât, în prima jumătate a anului viitor, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene”. (Digi24)

2. Grupul german Delivery Hero, care coordonează pe piața locală operațiunile foodpanda, aplicația de livrare de mâncare, a preluat platforma hipMenu, aplicație pentru comenzi online de mâncare în grup dedicată în special angajaților, lansată de un dezvoltator de software din Cluj-Napoca. Platforma hipMenu operează în București, Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara. (Profit.ro)

3. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Europa trebuie să-și întărească independența financiară de Statele Unite și să-și înființeze un sistem propriu de plăți care să nu depindă de SWIFT. Americanii blochează băncile, conturile, companiile și transferurile bancare ce încalcă sancțiunile decise de guvernul american folosindu-se de sistemul SWIFT. Declarațiile lui Maas vin în contextul amenințărilor pentru companiile care nu respectă sancțiunile decise de SUA pentru Iran. (Haaretz)

4. Astăzi indicele S&P 500 a atins 3.453 de zile de piață cu prețuri ale acțiunilor în creștere sau care sunt așteptate să crească. Este cea mai lungă perioadă de “bull market” de la terminarea celui de-a doilea război mondial, depășind cele 3.452 zile dintre Noiembrie 1990 și Martie 2000.

5. Luke Aikins este prima persoană care sare fără parașută dintr-un avion, de la o înălțime de 7600 metri. Aikins a aterizat într-o plasă, iar realizarea lui a intrat în cartea recordurilor ca prima săritură dintr-un avion, fără parașută, dusă la bun sfârșit. (Link)

6. Chinezii de la Xiaomi au raportat cifrele pentru trimestrul al doilea, primele de când compania este listată pe bursa din Hong Kong. Vânzările au crescut cu 68.3%, la $6.58 miliarde, în timp ce profitul a depășit $2 miliarde. Vânzările din piețele internaționale s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. (VentureBeat)

7. Plățile din comerț efectuate cu Bitcoin Cash au scăzut la $3.7 milioane în Mai, de la $10.5 milioane în Martie, în timp ce plățile cu Bitcoin au scăzut la $60 milioane, față de un vârf de $412 milioane înregistrat în Septembrie anul trecut. (Bloomberg)

8. Oamenii de ştiinţă de la NASA au transmis că au dovezi privind existenţa apei îngheţate pe suprafaţa Lunii. Informaţiile au fost colectate de un instrument de pe nava indiană Chandrayaan-1, care a explorat Luna între anii 2008 şi 2009. Depozitele de gheaţă sunt dispuse la ambii poli ai Lunii. La polul sudic, cea mai mare parte a gheţii este concentrată în cratere, în timp ce la polul nordic, ea este dispusă pe o suprafaţă mai largă. (News.ro)

9. Guvernul israelian nu va reînnoi un contract cu Microsoft pentru licenţe software, care va expira la sfârşitul acestui an, din cauza unor schimbări ale termenilor acestuia care ar dubla preţul. Potrivit acordului actual cu Microsoft, Israelul plăteşte 27 milioane dolari pe an pentru achiziţia softului Office pentru desktop, Windows şi de server, pentru birourile ministerelor şi guvernului. Ministerul de Finanţe a anunţat că Microsoft încearcă să treacă de la sistemul de licenţiere, prin care statul deţine software-ul şi îl poate folosi aşa cum doreşte, la un sistem de abonament, similar cu o închiriere. Schimbarea, care include transferarea datelor în sistem cloud, nu corespunde nevoilor guvernului. (News.ro)

10. Un austriac a fost amendat cu 3000 euro pentru că a depășit viteza legală timp de 42 de zile consecutiv, în același loc. El a declarat că nu a putut observa semnul care limita viteză la 30 km/oră și a mers cu 50 km/oră. A durat mai mult de o lună până a primit acasă primă amendă, iar de atunci a mai fost amendat de 12 ori. (BBC)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele prorus al Republicii Moldova vrea să modifice constituția pentru a împiedica unirea cu România – Cronica serii
Cronica serii – inca 10 milioane lei de la PMB pentru Catedrala
Un comentariu
  • aug. 22,2018 la 2018-08-22T20:56:25+03:000000002531201808

    În legătură cu punctul 9. Să vină la noi Microsoft, reînnoim noi licențele înainte de expirare, luam iar în plus și fără negociere. Dacă se poate la preț mai mare.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău