Banca Mondială: România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari – Cronica serii

1. Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie, a afirmat, marţi, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîțu și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica și Consiliul Concurenței. (Digi24)

2. România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari, conform Băncii Mondiale. Anul trecut urcase în acea categorie, dar anul acesta a căzut pe poziția anterioară la venit mediu superior. Venitul pe cap de locuitor a scăzut la $12.570, în 2020 (se ia în calcul cifra anului anterior). (Hotnews)

3. Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis că peste 1,1 milioane de angajaţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă au avut în iunie 2021 venituri brute realizate mai mici decât 2.350, cât este salariul minim pentru studii superioare. De asemenea, sindicaliştii anunţă că, în 21 de judeţe, salariul brut realizat în 2021 a fost în termeni reali mai mic decât cel realizat în 2019. (News.ro)

4. În pofida opiniei publice majoritare, prețurile ridicate ale gazelor s-ar putea să nu fie cea mai importantă problemă a României din această iarnă, ci însăși alimentarea. Și asta pentru că, în eventualitatea unei ierni mai geroase, în condițiile actualului declin al producției interne, de aproximativ 10% anual, dar și al nivelului scăzut de depozitare, atât la nivelul UE, cât și la nivel regional sau național, România ar putea avea nevoie de importuri de peste 235 GWh/zi. Iar această cantitate ar putea să nu fie disponibilă sau ar putea depăși capacitatea tehnică efectivă de import. (Profit.ro)

5. Uniunea Europeană şi-a atins obiectivul vaccinării complete a 70% dintre cetăţenii europeni adulţi, a anunţat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Ultimele țări din UE, în ceea ce privește procentul populației vaccinate sunt Bulgaria, unde nivelul adulţilor vaccinaţi complet este de aproximativ 20%, și România, cu 32,8%. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Funcția de comunicare prin satelit a lui iPhone 13 se pare că va fi disponibilă doar pentru urgențe. Aceasta ar urma să permită trimiterea mesajelor în zone fără semnal. Comunicarea prin satelit ar urma să fie extinsă în anii următori. (Bloomberg)

6. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat marți, la bilanțul la 10 luni de mandat, că atunci când a preluat mandatul Bucureştiul era ”un pacient în comă aflat la terapie intensivă”. El a susținut că, în primul rând, eforturile au fost pentru „stabilizarea” oraşului şi soluţionarea ”chestiunilor de fundament”. Nicușor Dan a spus că a preluat o primărie cu 3 milioane de lei în cont și cu datorii de 3 miliarde de lei. Primarul spune că „stabilizarea orașului” este cea mai mare realizare, urmată de suspendarea Planurilor Urbanistice de Sector, care duceau la betonarea a sute de hectare de spațiu verde. (Hotnews)

7. Indicatorul de încredere în economie a scăzut în august, ca urmare a datelor mai slabe din comerț și servicii. Indicatorul percepției asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a scăzut cu 1,3 puncte în august față de iulie, la 102,2 puncte și a ajuns la nivelul de la începutul verii. În martie 2020, ESI era la 105 puncte, dar apoi a urmat o cădere de amploare, cea mai mare înregistrată, ca urmare a pandemiei și a stării de urgență. (Profit.ro)

8. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis marți, în mesajul său dedicat Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea Română”, că propune realizarea unui program național de studiere a limbii române destinat moldovenilor care nu stăpânesc această limbă. 4 din 5 cetățeni moldoveni au ca limbă maternă româna, susține președintele Republicii Moldova, afirmând că aceasta poate deveni ”un numitor comun” pentru toți locuitorii țării. (G4Media)

9. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori. (Digi24)

10. Talibanii şi-au sărbătorit victoria, după plecarea ultimilor militari americani din Afganistan, în noaptea de luni spre marţi, care pune capăt unui război devastator de 20 de ani. ”Felicitări Afganistanului. Această victorie este a noastră a tuturor”, a declarat pe aeroportul din Kabul un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
PIB-ul României a crescut în trimestrul 3, în termeni reali, cu 0,4% față de trimestrul 2 al anului – Cronica serii
Moțiunea inițiată de Opoziție împotriva Guvernului Dăncilă a picat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău