Cronica serii – Avocatul lui Trump trimite o scrisoare autorităților române

1. Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Viorica Dăncilă, în care cere verificarea protocoalelor semnate de Parchetul General cu SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. În scrisoare, Giuliani mai vorbește despre excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţă Kovesi, și despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii. (Mediafax)

2. Chiar dacă este avocatul președintelui Trump, Rudolph Giuliani nu are nici o poziție oficială în administrația/guvernul Statelor Unite, iar scrisoarea sa este trimisă în calitate de avocat/persoana particulară. Până la această oră Ambasada SUA de la București nu a avut nici o reacție oficială la scrisoarea trimisă de Giuliani.

3. Ambasadorul României la Washington, George Maior, a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale. Maior este nominalizat în scrisoarea lui Giuliani ca semnatar, din partea SRI, al protocoalelor secrete cu diferite instituții din domeniul justiției. (News.ro)

4. Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicații la MAE, după declaratiile facute. “Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state,” se arată in comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe. (Hotnews)

5. Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, spune că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00. (News.ro)

6. Continuă dialogul de la distanța dintre ministrul Justiției, Tudorel Toader, și procurorul general, Augustin Lazăr.
Decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, susţine ministrul Justiţiei Tudorel Toader, explicând că a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”. Toader a anunțat o conferință de presă pentru mâine. (News.ro).
Procurorul general, Augustin Lazăr, a prezentat date despre corespondenţa purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu Ministerul de Justiţie pe tema protocoalelor, afirmând că este o perioadă ”foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept”, Lazăr a afirmat că primele informaţii despre existanţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că ”adevărul este riguros, este concret, este unul singur”. În plus, procurorul general a afirmat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte. (News.ro).

7. Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat că nu vrea să se pronunţe pe decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a demara procedura de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr, dar fostul senator republican John McCain i-a spus, personal, că apreciază “în mod deosebit felul în care anumite instituţii, inclusiv cea condusă de doamna Kovesi, şi-au făcut datoria în ultimii doi ani”. (News.ro)

8. Costul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă a crescut de la 4 miliarde euro, estimarea inițială, la 6.5 miliarde euro, pentru a ajunge la 7.2 miliarde euro. (Profit.ro)

9. Inspecţia Judiciară a anunţat că a dispus cercetarea disciplinară a procurorului militar Bogdan Pârlog pentru un articol publicat în luna ianuarie prin care ar fi adus ”atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”. Magistratul este acelaşi care s-a aflat în Piaţa Victoriei la protestul din 10 august. (News.ro)

10. IMM-urile pot depune începând de astăzi solicitări pentru fonduri nerambursabile de până la 250.000 de lei, destinate dezvoltării activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Banii pot fi ceruți de firme pentru întărirea capacității de promovare a produselor și serviciilor de piață, precum și pentru dezvoltarea și modernizarea activității. Bugetul este de 49,95 milioane de lei, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri estimează un număr maxim de 600 de beneficiari până în 2020, când va fi închis programul, din care 200 de beneficiari anul acesta. (Profit.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cancelarul Germaniei: România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Shengen – Cronica serii
Mircea Geoană: România este mai inegal dezvoltată decât înainte de integrarea europeană – Cronica serii