Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că „revenirea la normalitate” va începe cu data de 1 iunie – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că „revenirea la normalitate” va începe cu data de 1 iunie. „E un prim pas”, a spus șeful Guvernului, precizând că multe dintre restricții vor fi relaxate, însă până atunci campania de vaccinare trebuie accelerată. Iar pentru asta a cerut o implicare a Bisericii în campania de vaccinare. Cîțu a anunțat înființarea unui comitet interministerial care va pregăti momentul 1 iunie. (Hotnews)

2. România rămâne cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, ocupând primul loc şi în 2020, atât în ceea ce priveşte producţia, cu un total de 2,07 milioane de tone, cât şi la suprafaţa cultivată, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică. (Link)

3. Autoritățile nu pot estima deocamdată cât va dura revenirea la ”libertatea” din urmă cu un an și foarte probabil că va trebui să trăim într-un fel sau altul cu o formă sau alta a virusului Sars-Cov-2, a transmis ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în deschiderea videoconferinței Profit Health.forum. Ministrul a mai arătat că viitorul României va depinde de modul în care va gestiona această criză. (Profit.ro)

Una din Sinteza săptămânii: Situația din spitale atinge noi puncte critice. Pacienții COVID sunt intubați în ambulanțe pentru că la ATI nu mai sunt locuri, unitatea mobilă de ATI de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală s-a umplut imediat după ce a fost instalată de specialiștii DSU, iar pacienți din Vâlcea își petrec noaptea în sala de primiri urgențe, pentru că nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID-19.

4. România a înregistrat în luna noiembrie a anului trecut cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al doilea Război Mondial, a transmis medicul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în deschiderea videoconferinţei Profit Health.forum. (News.ro)

5. Premierul Florin Cîţu a transmis, luni, că nu se vor relaxa măsurile în perioada următoare, în ciuda protestelor, întrucât restricţiile impuse au avut efectele scontate. Premierul le-a transmis tuturor celor care protestează să respecte legislaţia. (News.ro)

6. Deputatul USR PLUS Tudor Benga reclamă ”brambureala ultimelor săptămâni” şi vorbeşte despre ”bâlciul cu măsurile ultimelor zile”, referindu-se la ultimele restricţii impuse de Guvern. ”Mă abţin de nişte luni bune deja să o zic”, afirmă deputatul, precizând însă că este resonsabilitatea celor votaţi să răspundă în faţa cetăţenilor. (News.ro)

Promo: SARTO bespoke a lansat cel mai nou, elastic și confortabil costum, care va schimba modul în care privești îmbrăcămintea business. Costumul, compus dintr-o jachetă slim fit deconstruită și o pereche de pantaloni jogger, a fost testat într-o sală de fitness, unde a rezistat tuturor probelor.

7. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a transmis, luni, că ajutorul Bisericii în ceea ce priveşte informara populaţiei cu privire la vaccin şi vaccinare deja există, fiind realizată o broşură cu informaţii pe care preoţii o popularizează cu toate ocaziile. ”Biserica Ortodoxă Română şi-a exprimat frecvent poziţia favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariţia vaccinurilor anti-COVID”. (News.ro)

8. Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea. (G4Media)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple a început să vândă în Rusia iPhone-uri cu aplicații locale preinstalate, pentru a se supune unei noi legi, care vizează toate produsele și vrea să sprijine software-ul rusesc. O listă cu aceste aplicații este prezentată la configurarea inițială a dispozitivului, iar utilizatorul poate alege să le instaleze ori să le ignore. (The Verge)

9. După ce a negat în mai multe rânduri că șoferii săi sunt forțați să urineze în sticle pentru a respecta programului, Amazon și-a cerut scuze pentru reacție, dar se apără în continuare spunând că acesta este o problemă veche a industriei, nu una doar a companiei. Gigantul american spune că nu știe deocamdată cum, dar va încerca să o rezolve. (Geekwire)

10. Pornhub a publicat primul raport de transparență, în care arată că a eliminat anul trecut 653.465 de postări și că folosește pentru asta atât moderatori umani, cât și AI. Tot în 2020, Pornhub a primit 1.081 de ordine legale pentru eliminarea conținutului. (Vice)

Ți-ar mai putea plăcea
Kamala Harris, de la București: Un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tututor – Cronica serii
Numărul contagierilor a crescut în Europa pentru a cincea săptămână consecutiv – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău