Cronica serii – Deficitul, la 10 luni, a ajuns la 21 miliarde lei, de trei ori mai mare ca anul trecut

1. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele zece luni cu un deficit de 20,9 miliarde lei (4,49 miliarde euro), 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (News.ro)

2. 3,9 milioane de români nu şi-au permis anul trecut să plătească chiria, ipoteca sau facturile lunare şi nici să mănânce carne o dată la două zile (Digi24). Reprezentanţii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” spun că, dintre cei 11 angajaţi depistaţi cu stafilococ auriu, „unu sau doi” sunt medici şi nouă asistente şi că există protocoale privind dezinfecţia, iar „în majoritatea cazurilor” acestea se respectă. Pe de altă parte, aceştia afirmă că „părinţii şi, în general, pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi” (Digi24). O fetiţă de un an şi zece luni din judeţul Suceava a murit după ce ar fi fost hrănită doar cu lapte şi ceai. Copila a ajuns la spital subnutrită şi cu anemie severă şi a făcut un stop cardio-respirator. (News.ro)

3. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat că vizita Papei Francisc în România, planificată să aibă loc în mai 2019, a fost amânată din cauza summit-ului de la Sibiu, din 9 mai. Vizita va avea totuși loc, dar cel mai probabil undeva în lunile iulie – septembrie. (Hotnews)

4. Compania lui Donald Trump avea în plan să-i ofere președintelui Putin un penthouse de $50 milioane în turnul Trump din Moscova, dacă acesta ar fi fost construit (Buzzfeed). În ancheta procurorului Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016, Donald Trump este “Individual 1“ (Axios)

5. Datele personale pentru circa 500 de milioane de clienți ai hotelurilor Starwood, cumpărate în 2016 de Marriott, au fost accesate ilegal. Prin accesarea bazei de date aferentă rezervărilor în hotelurile Starwoods, hackerii au obținut numele, numărul de telefon, numărul pașaportului, adresa de e-mail și data nașterii a 327 de milioane de persoane. În cazul a circa 170 de milioane de persoane, informațiile furate ar putea include numărul cardului bancar și data de expirare a acestui, însă aceste date sunt criptate. Posibilitatea ca hackerii să poată accesa aceste date nu este exclusă. (Profit.ro)

6. Economia Italiei a scazut în trimestrul trei cu 0,1%, pentru prima dată în ultimii patru ani, din cauza scăderii cererii pe plan intern. (Profit.ro)

7. Rata șomajului din Germania a scăzut în Noiembrie la cel mai redus nivel din 1990. (Profit.ro)

8. Comisia Europeana va face o analiză amănunțită a tranzacției prin care Vodafone cumpără operațiunile Liberty Global din Germania și Estul Europei, inclusiv România (UPC). Implicarea Bruxelles-ului înseamnă că UE a respins cererea autorităților germane de a prelua analiza. Vodafone va plăti, dacă tranzacția va fi aprobată, aproape $22 miliarde pentru această achiziție. (Reuters)

9. Netflix a anulat serialul „Daredevil”, prima dintre producţiile Marvel care a avut premiera pe platforma de streaming, după trei sezoane. Serialul, cu Charlie Cox în rol principal, este al treilea Marvel care a fost anulat de Netflix în ultimele săptămâni, după „Iron Fist” şi „Luke Cage”. (News.ro)

10. Roseul produs de Jon Bon Jovi a intrat pe lista Wine Spectator cu cele mai bune 100 vinuri ale acestui an. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat o sumă record, de 12,34 miliarde de lei, în noiembrie – Cronica serii
Premierul Florin Cîtu: “Dragi români, o să fie bine!” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău