Cronica serii – Bugete mult mai mari alocate pentru Educație și Sănătate

1. Educația, cu +46,7%, până la 30,83 miliarde de lei și Sănătatea,  cu +64,6%, până la 9,486 miliarde de lei, au cele mai mari creșteri, alături de Transporturi, un plus de 54,9%, până la 11,66 miliarde de lei, conform proiectul de buget pe acest an, anunțat aseară. (News.ro)

2. Economia americană a adăugat 304.000 noi locuri de muncă în Ianuarie. Este cea de-a o sută lună consecutivă în care locurile de muncă din Statele Unite sunt în creștere. (WSJ)

3. Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut la 31,9 miliarde de euro, de la 33 de miliarde de euro, în Decembrie, după ce banca centrală a făcut plăți de peste 1 miliard de euro în contul datoriei publice în valută, acțiune acoperită, însă de intrarea unei sume echivalente de la Uniunea Europeană, lucru ce ar putea indica faptul că BNR a cheltuit bani pentru susținerea leului. (Profit.ro)

4. Conform unui sondaj realizat de IRES, aproape un sfert dintre români se consideră săraci, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu declară că nu au nicio relație cu o bancă din România, iar 6 din 10 români apreciază trecerea României la Euro ca fiind un lucru bun. (Link)

5. Rata anuală a inflației în zona euro în luna ianuarie 2019 a scăzut, pentru a treia lună consecutiv, până la 1,4%, de la un nivel de 1,6% în Decembrie 2018, arată o estimare preliminară publicată astăzi de Eurostat. (Profit.ro)

6. România a înregistrat în 2017 a treia mare creştere a vânzărilor prin poştă şi online din Uniunea Europeană, de 26%, la egalitate cu Lituania, cele mai mari creşteri având loc în Estonia (36%) şi Ungaria (32%), potrivit datelor publicate astazi de biroul european de statistică, Eurostat. (News.ro)

7. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a anunţat că va propune în Consiliul General al Municipiului Bucureşti închiderea unor supermarket-uri în week-end. Bădulescu susţine că astfel magazinele se vor putea aproviziona mai bine şi se va evita prezenţa traficului greu prin oraş. (News.ro)

8. Pentru prima oară în ultimii 10+ ani, Grecia a crescut salariul minim pe economie, până la 650 euro. (TheGuardian)

9. Uber și Cabify și-au suspendat serviciile în Barcelona după ce guvernul catalan, la presiunile taximetriștilor, a decis că cele două servicii nu pot prelua pasagerii decât după ce așteaptă 15 minute de la momentul rezervării. (Reuters)

10. Procentul din avere donat în scopuri caritabile (Link):
Bill Gates: 45,6%
Michael Dell: 8,9%
Carlos Slim: 6%
Sergey Brin: 5%
Larry Page: 3,1%
Mark Zuckerberg: 2,4%
Larry Ellison: 2,1%
Jeff Bezos: 1,9%

Scurte: Euro a crescut azi în raportul cu leul, după patru zile în care a scăzut; ANAF promite că de astăzi codul de TVA va fi acordat în aceeași zi cu depunerea cererii; Angela Merkel și-a închis contul de Facebook, dar a promis că rămâne prezentă online; Germania a decis să nu cumpere avioane F-35, urmând să aleagă între Eurofighter sau F/A-18; Insula Tonga, aflată la 1800 km de Noua Zeelandă, este în „beznă” digitală de 11 zile, după ce un cablu de fibră optică a fost afectat; Deutsche Bank a revenit pe profit în 2018 după trei ani de pierderi.

Numărul serii: 48.5% adulți americani, 121 milioane, suferă de o boală care afecteaza inima, cei mai mulți din cauza tensiunii ridicate, conform unui studiu realizat de American Heart Association. (USAToday)

Fotografia serii – Motocicliști pe un pod din Taipei, Taiwan, David Chang/EPA:

Daca sunteti interesati sa sponsorizati Cronica o puteti face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
BNR: Rata inflației va crește și mai mult din aprilie și riscă să ajungă la 2 cifre – Cronica serii
Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău