Ministrul Energiei: După reducerea de 50 de bani, România va avea cel mai mic preț din Europa, după Ungaria, la benzină – Cronica serii

1. Speranța de viață la naștere în România, și așa printre cele mai mici din Europa, a scăzut puternic în anii pandemiei până la 72,9 ani. S-a întors astfel la nivelul înregistrat în urmă cu 14 ani. La fel de alarmant este faptul că țara noastră nu a reușit să revină la valori similare cu cele din 2019, așa cum s-a întâmplat în alte state europene. (Digi24)

2. Textul Ordonanței de Urgență privind reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților a fost elaborat și în urma acestei scăderi România va avea cel mai mic preț din Europa, după Ungaria, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. (Profit.ro)

3. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%, acestea aflându-se în prezent la 40%. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că faţă de anul trecut România are cu 200 de milioane de metri cubi mai mult în depozite. (News.ro)

4. România este în negocieri avansate pentru a importa gaze din Azerbaidjan, Egipt şi Emiratele Arabe şi nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze sau să raţionalizăm consumul populaţiei, a anunțat, marţi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz. (Digi24)

Din Cronica de Business: Pentru prima oară din 1986, rezervele strategice de petrol ale Statelor Unite au scăzut sub 500 milioane de barili. (Link)

5. România poate rămâne cu taxa unică, dacă vrea să se compare cu Rusia, în timp ce 99% dintre ţările europene au impozitare progresivă, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, care spune că nu există o ruptură în cadrul coaliţiei. (G4Media)

6. Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate şi trebuie taxate corect averile celor care trăiesc în lux. (News.ro)

7. Liderii G7 au convenit să analizeze stabilirea unor plafoane globale de preț la importurile de petrol din Rusia pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanța invazia Ucrainei și pentru a contribui cu până la $5 miliarde pentru a rezolva insecuritatea alimentară globală. (Reuters)

8. Instagram a permis unui fotograf, arestat anterior pentru vânzarea imaginilor cu copii pedofililor, să folosească platforma pentru a posta fotografii, arată o investigație. Conform aceleiași investigații, există mai multe conturi de Instagram care postează „imagini sexualizate” cu copii și adolescenți. (Forbes)

Din Cronica de Tehnologie: Un om parțial paralizat, care nu și-a mai mișcat degetele de aproximativ 30 de ani, a putut mânca singur, grație unui sistem BMI (brain-machine interface). Acesta facilitează comunicarea între creierul persoanei și un computer, care, apoi, inițializează la comanda creierului diverse acțiuni, precum mișcarea unor brațe robotice, în acest caz. (MedicalXpress)

9. Una dintre cele mai mari importante agenţii de evaluare financiară, Moody’s, a apreciat că Rusia a intrat luni seară în incapacitate de plată cu privire la datoria sa externă, pentru prima dată în ultimul secol. Aprecierea agenţiei de evaluare financiară nu are statut juridic după sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Kremlin. Organismul care poate spune oficial că Rusia este în incapacitate de plată nu a făcut niciun anunț în acest sens. (Hotnews)

10. Kremlinul a anunţat marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene capitulează. ”Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Greva se suspendă, Ciucă și-a depus mandatul – Cronica serii
Ciolacu: La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5%, indicele de inflaţie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău