Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,1%, de la 8,8% în septembrie – Cronica serii

1. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,1%, de la 8,8% în septembrie şi comparativ cu 16,3% în decembrie 2022. (News.ro)

2. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a vorbit despre importanţa reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, menţionând că România nu mai poate funcţiona cu peste 3.000 de UAT-uri, în condiţiile în care aproape o treime dintre acestea nu au capacitatea să îşi asigure din venituri proprii resursele necesare. (Digi24)

3. Câştigul salarial mediu net a crescut în luna septembrie cu 62 lei (+1,4%), la 4.593 lei, faţă de luna august 2023, iar faţă de septembrie 2022 creşterea a fost de 14,7%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Datoria externă totală a României a crescut, în perioada ianuarie – septembrie, cu 17,376 miliarde euro, la 161,26 miliarde euro, de la 143,88 miliarde euro la 31 decembrie 2022, arată datele BNR. (Profit.ro)

Stirea Hope.ro: A fost finalizat al cincilea turn de la Sagrada Familia, catedrala din Barcelona.

5. Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,06 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la 8,671 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

6. Preşedintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea, iar pe locul al treilea se află Diana Şoşoacă, înaintea lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion şi Laura Codruţa Kovesi, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

7. România are, dintre țările membre UE, cele mai multe regiuni în care sub un sfert din populație dispune de studii superioare. De asemenea, cele mai scăzute niveluri de educație terțiară la nivelul Uniunii Europene sunt întâlnite în două regiuni românesți, arată datele Eurostat. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Pentru al doilea an consecutiv, Alibaba și JD nu oferă cifre privind vânzările de Singles’ Day, cea mai mare campanie anuală de reduceri din China. Analiștii estimează că vânzările acestora au crescut în procente de o singură cifră. (Bloomberg)

8. Doar 14% dintre alegătorii americani cred că sunt azi mai bine din punct de vedere financiar decât atunci când Joe Biden a preluat mandatul, un semn că performanța economică a președintelui i-ar putea submina perspectivele realegerii. (FT)

9. Fostul premier britanic David Cameron intră în Guvernul lui Rishi Sunak ca ministru de Externe, în locul lui James Cleverly. (News.ro)

10. Planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistenţă din partea unor ţări membre şi ar putea să nu supravieţuiască în forma sa actuală, spun diplomaţi citaţi de Reuters. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
A fost definitivată lista miniștrilor guvernului condus de Nicolae Ciucă – Cronica serii
În București se consumă 2+ tone de marijuana pe an – Cronica serii