Cronica serii – CME, acționarul ProTV, va analiza vânzarea sau o fuziune cu un alt grup media

1. Volumul de gaze naturale importate de România în luna Ianuarie s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în Ianuarie 2019, comparativ cu cele din Ianuarie 2018. În luna Ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. Comparativ, în luna Ianuarie a anului trecut, importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh. (Profit.ro)

2. Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim. Invitaţia de a vizita România i-a fost adresată anul trecut suveranului iordanian de către preşedintele Klaus Iohannis, la o întâlnire avută cu ocazia participării la Adunarea Generală ONU. (News.ro)

3. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat lista PSD pentru europarlamentare, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes, Dan Nica, Maria Grapini fiind pe primele locuri. Listele vor fi depuse maine la Biroul Electoral Central. Dragnea a explicat prezenţa pe liste a unor persoane din afara PSD, spunând despre Carmen Avram că apără principiul dreptăţii şi că face parte dintr-o echipă de jurnalişti care a rezistat unor presiuni foarte mari, despre Chris Terhes că a avut poziţii asumate când alţii tăceau, iar despre Maria Grapini că este apreciată în PSD pentru poziţiile pe care le-a avut în Parlamentul European. Liderul PSD apreciat că Rovana Plumb şi Natalia Intotero, aflată şi ea pe listă, nu ar trebui să mai rămână în Guvern până la alegerile din 26 Mai. (News.ro)

4. Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut sub zero pentru prima oară din 2016.
Randamentul obligațiunilor japoneze pe 10 ani a scăzut la aproape -0.10%, cel mai scăzut nivel din 2016.
Randamentul obligațiunilor australiene pe 10 ani au ajuns la 1.772%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, același lucru întâmplându-se și cu cele emise de Noua Zeelandă.
Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a scăzut cu 0.15% în ultima săptămână și cu 0.30% față de nivelul de la începutul lunii Martie.

5. În Statele Unite, aproape 80% dintre părinți le acordă suport financiar copiilor adulți, valoarea anuală fiind de $500 miliarde, mai mult decât dublu față de suma pe care o pun deoparte pentru pensie. (Barron’s)

6. CME, compania care deține televiziunile Pro în România, a anunțat astăzi că managementul și consiliul director au decis să analizeze opțiunile strategice pentru companie astfel încât să maximizeze valorea acțiunilor. Pe listă se află vânzarea totală sau parțială, o fuziune cu un alt grup media, recapitalizarea companiei sau continuarea aplicării strategiei de creștere conform planului pe termen lung. CME încearcă de aproape doi ani să-și vândă operațiunile de televiziune, inclusiv stațiile Pro. Acționarul majoritar al CME, după achiziția TimeWarner, este gigantul telecom AT&T. (Link)

7. Aproape 95% dintre tranzacțiile cu Bitcoin sunt generate artificial de exchange-uri nereglementate, conform unui studiu Bitwise. (WSJ)

8. Pierderea netă înregistrată de Lyft în 2018, în valoare de $911 milioane, pare să fie cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie care se listează pe bursă pentru prima oară. Recordul nu va rămâne prea mult valabil deoarece la listare pe bursă se pregătește Uber, care anul trecut a avut o pierdere de aproape $2 miliarde. (Axios)

9. Statele membre ale Uniunii Europene au produs în 2018 o cantitate record de 15,2 milioane tone de carne de pasăre, în creștere cu aproape un sfert, sau 3,2 milioane tone, comparativ cu 2010, arată datele publicate de Eurostat. Anul trecut, aproape 70% din producția totală de carne de pasăre din UE a venit din doar șase state membre: Polonia (16,8%), Marea Britanie (12,9%), Franța (11,4%), Spania (10,7%), Germania (10,4%) și Italia (8,5%). (News.ro)

10. Agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit în creștere, de la stabilă la pozitivă, perspectiva ratingului de credit pe termen lung atribuit Bulgariei, datorită îmbunătățirii profilului financiar, transmit Sofia Globe și Novinite. De asemenea, agenția a confirmat ratingul de credit pe termen lung în valută și monedă locală „BBB” atribuit Bulgariei. Ratingul „BBB” face parte din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiții). (Profit.ro)

Fotografia serii – Un vizitator face o fotografie portretului lui Vincent Van Gogh la expoziția deschisă la Londra. Stuart C Wilson/Getty Images:

Promo: Până pe 31 martie, profită de oferta BMW X1 Full Option, cu peste 30 de opționale cadou și Avantaj Client 7.555 €. Oferta este disponibilă doar la BMW Auto Cobălcescu. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Uniunea Europeană finanțează cu 517 milioane euro linia de metrou până la Otopeni
Cronica serii – Prețurile locuințelor din România au revenit pe creștere în Q4

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău