Estimările oficiale ale UE: 56% dintre romani pot fi vaccinați cu ambele doze până în iulie – Cronica serii

1. Cotidianul economic ceh Hospodářské noviny publică estimările oficiale ale Uniunii Europene cu privire la proporția de persoane ce ar putea fi vaccinate cu ambele doze până la sfârșitul lunii iunie. Informația are la bază un document cu privire la comenzile făcute de fiecare stat european pentru vaccinurile autorizate în UE și a fost confirmat de oficiali cehi. Potrivit acestuia, România este statul din fostul spațiu socialist care stă cel mai bine, 56% dintre romani putând fi vaccinați cu ambele doze până în iulie. (G4Media)

2. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cererea privind vacanța de primăvară de o lună a fost făcută de Ministerul Sănătății și că deocamdată sunt doar propuneri discutate, nefiind semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului școlar. Ministrul a adăugat că intenția a fost de a se crea o punte între cele două vacanțe prevăzute pentru aprilie, care se suprapuneau pe o perioadă de vârf epidemiologic, anunțată de specialiștii din sănătate. (Link)

3. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că ştie că, odată cu candidatura la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, trebuie să ia foarte în serios şi candidatura la preşedinţia României. Orban a precizat că va face analize serioase, pentru ca alegerile să fie câştigate cu cel mai bun candidat. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Apple a depășit, pentru prima dată în istorie, gigantul saudit Aramco la profitabilitate. Compania de tehnologie a înregistrat un profit de $57,4 miliarde în anul fiscal 2020, peste cele $49 miliarde realizate de Aramco, saudiții fiind puternic afectați dee căderea prețului la petrol. (Quartz)

4. Primăria Sector 5 a anunţat reducerea programului la toţi agenţii economici din sector, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Mall-urile, hypermarketurile si terasele din Sectorul 5 se vor închide la ora 19.00 în timpul săptămânii şi la 15.00, în weekend. În replică, prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat că va fi verificată legalitatea hotărârii, explicând că astfel de decizii nu se iau individual, de primării, şi că există riscul să se creeze confuzie. Ulterior, Prefectura Bucureşti a transmis că decizia este nelegală şi a cerut Primăriei Sector 5 să renunţe la aplicarea ei. (News.ro)

5. Aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstrZenec contra Covid-19 au fost descoperite în weekend la o unitate de producție din Italia, a declarat un oficial francez. Stocul este unul enorm, dacă ținem cont că AstrăZeneca a livrat până acum către țările din UE doar 16,6 milioane de doze de vaccin. Dacă se va confirma că aceste doze erau pregătite pentru export, ar trebui pusă problema blocării transportului, a spus oficialul din cadrul președinției Franței. (Profit.ro)

6. Guvernul Angelei Merkel a renunţat să impună o controversată consolidare a izolării în weekendul prelungit de Paşte, care prevedea închiderea tuturor magazinelor şi organizarea unor slujbe religioase online. Angela Merkel a recunoscut că a făcut ”o greşeală” vrând să înăsprească reglementările sanitare de Paşte şi a anunţat abandonarea acestui proiect, criticat de toate partidele. (News.ro)

7. Departamentul american al Comerțului a anunțat că deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 34,8%, la $647,2 miliarde, cel mai ridicat nivel începând din 2008. Deficitul de cont curent a reprezentat anul trecut 3,1% din PIB-ul SUA, de asemenea cel mai ridicat procent începând din 2008. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: DARPA a demarat o nouă etapă de teste sub forma simulărilor cu avioane F-16 controlate de inteligența artificială. Considerate un pas intermediar între testarea în mediu virtual și cea într-un mediu real, testele pun avioanele să lupte în echipă împotriva unui inamic comun. (The Drive)

8. Oamenii de știință au descoperit în celulele umane o structură (organit) necunoscută anterior. Denumit neoficial organitul „Frodosom”, după hobbitul erou din „Stăpânul inelelor”, această structură fără membrană poate juca un rol în răspândirea metastazelor osoase sau a cancerului din alte părți ale corpului către oase, potrivit unui nou studiu citat de Live Science. (Link)

9. Ryan Kaji, un youtuber de 9 ani, câștigă mai mult din contracte de licențiere, decât din reclame. Licențierile îi aduc acestuia în jur de două treimi din cele $30 de milioane câștigate anual. Kaji are peste 29 de milioane de abonați. (Bloomberg)

10. O dispută a avut loc azi în parlamentul României între un deputat AUR şi parlamentari ai USR-PLUS. Deputatul AUR Dan Tănasă a avut o dispută pe holurile Parlamentului, după plenul Camerei unde a fost adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Acesta i-a spus deputatului USR-PLUS Silviu Dehelean că este un „păduche”, iar liderului deputaţilor USR-PLUS i-a transmis că este un „zero barat”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasadorul SUA la București: ”Solicit tuturor membrilor Parlamentului să ajute pe măsură ce guvernul încearcă să limiteze pierderile economice determinate de pandemie şi să repornească economia României” – Cronica serii
Cronica serii – O adolescentă suedeză de 16 ani nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău