SUA interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia – Cronica serii

1. Din cele 19,201 milioane persoane care la 1 ianuarie 2021 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României, 9,814 milioane sunt femei, reprezentând 51,1% din totalul populaţiei rezidente, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. (News.ro)

2. Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2021 a fost de 1.179,376 miliarde de lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 5,9% față de anul 2020. (Profit.ro)

3. Ministerul de Interne a transmis, marţi, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie. ”Mulţumesc românilor pentru responsabilitate”, a transmis ministrul Lucian Bode. (News.ro)

4. Măsura izolării în cazul infectării cu COVID-19, după ridicarea stării de alertă, nu va mai fi dublată de controlul autorităților, însă rămâne necesară, a declarat ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, izolarea este o măsură „normală și de bun simț”, iar cei bolnavi vor primi concediu medical în continuare. (Digi24)

Din Cronica de Business: Leul a fost singura monedă din regiune care a stat, practic, neclintită de la începutul războiului in Ucraina, însă acest lucru s-a făcut cu prețul intervențiilor băncii centrale, care au dus și la creșterea randamentelor în piață, pe fondul unui deficit de lichiditate. În piața valutară, tranzacțiile au crescut de trei-patru ori față de o săptămână obișnuită. (Profit.ro)

5. Mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare, atât de la PSD, cât şi de la PNL, au criticat proiectul de lege care reglementează starea de criză, pe motiv că Parlamentul este ignorat în procesul decizional, susţin surse politice. “În felul acesta, Parlamentul rămâne cu rol decorativ, iar decizia se mută la CSAT. E primul pas spre dictatura militară”, argumentează sursele citate. Aleşii sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul de lege nu se rezumă doar la măsuri de mobilizare în condiţii de atac militar, ci se extinde şi la crize de mediu sau crize politice (News.ro). Ministerul Apărării a transmis că varianta din proiectul de lege vizând starea de criză care a fost prezentată în spaţiul public reprezintă ”o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă”. (News.ro)

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi, într-o înregistrare video, ”promisiun” pe care Occdentul le-a făcut Ucrainei de a o apăra de atacuri ruse şi pe care nu le-a respectat. Zelenski a cerut insistent Occidentului să implementeze o zonă de excludere aeriană în spaţiul aeran al Ucrainei. Însă această cerere a fost exclusă, într-un mod categoric, atât de către Statele Unite, cât şi de către NATO. (News.ro)

7. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, marți, într-un interviu acordat ABC News, despre situația din Ucraina și despre un eventual dialog cu Rusia în legătură cu solicitarea Moscovei de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas. Zelenski spune, de asemenea, că NATO „nu este pregătită” să accepte Ucraina „pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate”. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: În februarie, hackerii au atacat 21 dintre marii furnizori și exportatori americani de gaz, printre care s-au numărat Chevron, Cheniere Energy și Kinder Morgan. Au fost accesate calculatoarele a peste 100 dintre angajații acestor companii, în cadrul unui atac fulger, care s-a derulat cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. (Bloomberg)

8. Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat, în această seară, interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia. SUA face mişcarea unilateral, fără cooperarea aliaţilor săi europeni, din cauza dezacordului dintre naţiunile europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze ruseşti. Statele UE sunt mult mai dependente de la energia rusă decât SUA. (G4Media)

9. Bulgaria, țară dependentă de gazul şi petrolul ruseşti, s-a declarat reticentă faţă de interzicerea importurilor de combustibili fosili din Rusia, după rezerve similare manifestate de Germania şi Olanda. ”Susţinem pe deplin sancţiunile existente, dar nu ne putem permite să oprim importurile de petrol şi gaz”, a declarat premierul Kiril Petkov. (Digi24)

10. Serviciul de streaming ​HBO Max, platforma care include filme și seriale ale HBO, Warner Bros., DC, Cartoon Network, Max Originals și altele, a fost lansată oficial în România. HBO Max înlocuiește HBO GO. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Autostrada Ploieşti – Braşov a fost declarata obiectiv strategic de interes naţional – Cronica serii
Cronica serii – Taximetriștii blochează iar centrul Capitalei
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău