Cronica serii – Concentrația de dioxid de carbon a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pământului

1. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat oficial, într-o conferință de presă, că prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care avertizează că CE va declanșa „fără întârziere” ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”, procedură care precede activarea Articolului 7, dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale. (Hotnews)

2. Concentrația de dioxid de carbon a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pământului. „Nu recunoaștem această planetă”, a fost reacția unui meteorolog la aflarea veștii. Potrivit stației de meteorologie Maua Loa, din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens. (Digi24)

3. China a anunțat că va introduce tarife pentru importurile din SUA începând cu 1 iunie. Măsura vine ca răspuns la introducerea, vineri, a tarifelor suplimentare pentru importurile chineze de 200 miliarde, în Statele Unite, de către administrația Trump. Bursa americană a reacționat negativ, indicele Dow Jones deschizând pe minus. (WSJ)

4. Câştigul salarial mediu net a crescut în martie, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.075 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,3%, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în februarie, potrivit datelor INS. (News.ro)

5. De la începutul anului cartofii s-au scumpit cu 32,33%, legumele și conservele din legume cu 23,61% iar citricele cu 13,09%. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie, la 4,03%. (Profit.ro)

6. Peste 39% dintre români vor merge „sigur” la vot, pe 26 mai, arătă Barometrul de Opinie Publică al României lansat astăzi, iar PSD şi PNL au fost alese în egală măsură de aceştia, având scoruri apropiate în intenţiile de vot. (News.ro)

7. Magistrații Tribunalului București l-au condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pe fostul primar Sorin Oprescu, în dosarul în care era cercetat pentru fapte de corupție, anunță Mediafax. Decizia nu este definitivă. (Hotnews)

8. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că România a depăşit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibră optică până în casă, în timp ce traficul mediu de internet mobil s-a dublat, până la 2,6 GB/lună/locuitor. (News.ro)

9. Justiţia suedeză a anunţat că a redeschis ancheta cu privire la viol împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, exprimându-şi speranţa să-l vadă compărând într-un tribunal înaintea prescrierii faptei, în 2020. (News.ro)

10. Medicii au tratat un pacient infectat cu o bacterie rezistentă la antibiotice folosind un virus modificat genetic. Tratamentul, care a constat în injecții și spălări ale leziunilor de piele, nu a adus vindecarea completă, însă are potențialul de a salva viața pacientului. Infecția a dispărut în mare parte, iar pacientul își poate relua viața obișnuită. Nu au existat efecte secundare. (Engadget)

Bonus: Vremea a fost extrem de caldă în nordul Rusiei, unde s-au înregistrat temperaturi maxime de 30-31°C. Valul de aer cald a atins Cercul Polar (65° latitudine nordică). În zona localității Koynas, regiunea Arhanghelsk, valoarea maximă a fost de 31°C, un record pentru zona respectivă. (Link)

Fotografia serii – Veteranii din Chelsea pozează pentru o fotografie înaintea aniversării a 75 de ani de la D-day. Matt Dunham/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa – Cronica serii
Studiu: SUA trebuie să ajungă în iunie la 5 milioane de testări pe zi pentru a relua activitatea în siguranță – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău