Cronica serii – Creștere peste așteptări a economiei în zona euro pe primul trimestru

1. Ritmul de creștere a economiei zonei euro s-a dublat în primul trimestru al acestui an, în timp ce rata șomajului a scăzut în luna martie, arată datele publicate de Eurostat. Potrivit unei estimări preliminare, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creștere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an, după un avans de 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Cifra anunțată de Eurostat este superioară estimărilor analiștilor intervievați de Factset, care mizau pe un avans de 0,3%, și sugerează că perioada de creștere economică modestă în zona euro s-a terminat. (Profit.ro)

2. România a înregistrat o rată a şomajului de 3,8% în martie, date ajustate sezonier, la fel ca în februarie, dar, în zona euro, şomajul a scăzut la 7,7%, cea mai scăzută din septembrie 2008, potrivit datelor publicate de Eurostat. (News.ro)

3. Două din Orientul Mijlociu: 1. Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a promulgat o lege prin care desemnează drept „terorişti” toţi soldaţii americani din Orientul Mijlociu şi califică Guvernul american drept „sponsor al terorismului”. Legea a fost adoptată săptămâna trecută ca ripostă la decizia lui Donald Trump de a înscrie pe lista organizaţiilor teroriste Gardienii Revoluţiei (News.ro). 2. Administrația Trump va declara Frăția Musulmană drept organizație teroristă. Muslim Brotherhood, care are milioane de membri în mai multe țări și este foarte activă în Egipt, este cea mai veche și mai mare organizație politică musulmană din lume. (NYTimes)

4. Unicornul românesc UiPath a închis seria D de finanțare la $568 milioane. Noua investiție ridică valoarea startup-ului la $7 miliarde. Runda de finanțare a fost condusă de Coatue Dragoneer, cărora li s-a alăturat Wellington, Sands Capital, precum și fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates. Accel, care a condus rundele din Seria A și Seria B, CapitalG (fondul de investiții al Google) și Sequoia, care au condus runda Seriei C, au participat la runda prezentă, precum și alți investitori din trecut – Madrona Ventures și Seedcamp. (StartupCafe)

5. Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat revocarea procedurilor de desemnare a procurorului general şi a adjunctului membrului din partea României la Eurojust. Potrivit acesteia, procedurile de selecţie vor fi reluate în perioada imediat următoare, urmând a fi anunţate din timp detaliile referitoare la depunerea dosarelor şi calendarul procedurilor. Ministerul Justiţiei a anunţat, în 10 aprilie, reluarea procedurii de selecţie pentru desemnarea unui procuror general, după ce niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi în prima procedură de selecţie nu a fost declarat admis de Ministerul condus de Tudorel Toader. (News.ro)

6. Veniturile nete din România ale Central European Media Enterprises (CME), proprietarul televiziunilor ProTV, au scăzut cu 15,6% în primul trimestru, la $38,81 milioane. La un curs de schimb constant, veniturile companiei pe piața locală s-au redus cu 7,5%. Și profitul operațional înainte de depreciere și amortizare (OIBDA) obținut de CME în România s-a diminuat cu 7,2% în primul trimestru, la $17,53 milioane, de la $18,89 milioane în perioada echivalentă a anului anterior. Excluzând fluctuațiile cursului de schimb, indicatorul a urcat cu 1,7%. (Profit.ro)

7. Vodafone a identificat o serie de vulnerabilități de securitate la echipamentele furnizate de Huawei subsidiarei grupului din Italia în 2011 și 2012, problemele fiind însă remediate la scurt timp, au anunțat cele două companii marți. Potrivit Bloomberg, care citează documente interne ale Vodafone și persoane la curent cu situația, Vodafone a descoperit mai multe de căi de acces (backdoors) ascunse în software-ul Huawei, care ar fi putut oferi companiei chineze acces neautorizat la rețeaua de telefonie fixă a Vodafone din Italia. (Profit.ro)

8. Fostul vicepreședinte Joe Biden este preferatul democraților pentru a deveni candidatul partidului pentru a concura cu președintele Trump în alegerile prezidențiale de anul viitor. La o săptămână de la anunțarea candidaturii, Biden conduce într-un sondaj intern, fiind susținut de 36% dintre democrați, cu 6% mai mult decât săptămâna trecută. (Politico)

9. Moment istoric în Japonia. Împăratul Akihito a abdicat după o domnie de 30 de ani. Ceremonia a avut loc astăzi, în sala tronului din palatul imperial. Este prima abdicare din Japonia din ultimii 200 de ani. Se încheie astfel era Heisei, desfăşurată sub deviza „pace, respect şi dragoste”. De mâine, 1 mai, Japonia intră într-o nouă eră, botezată „Reiwa”, Armonie. Va avea loc ceremonia prin care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, în vârstă de 59 de ani, va urca pe tron. (Digi24)

10. WeWork, rețeaua de hub-uri evaluată de Softbank la $47 miliarde, și-a depus actele pentru a fi listată pe bursă. Compania a anunțat venituri de $1,8 miliarde anul trecut și o pierdere de $1,9 miliarde. (WSJ)

Bonus, din Cronica de Business de astăzi: Tesla caută să recâștige poziția dominantă în piața panourilor solare din America, prin intermediul unei tăieri agresive a prețurilor, de până la 38%. Pentru a susține prețurile mai mici, compania va permite clienților să comande produsele online, dar și să deruleze o parte dintre activitățile până acum rezervate angajaților Tesla, precum fotografierea diverselor circuite și panouri, pentru a reduce numărul de vizite necesare din partea experților companei. (New York Times).

Fotografia serii – Greg Bull/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Companiile românești au cele mai ridicate intenții de angajare din ultimii 12 ani – Cronica serii
Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 15,66 miliarde de euro – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău