Cronica serii – Curtea Constituţională a luat decizia pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI

Euro continuă să crească și atinge un nou nivel record: 4,6830 lei

1. Curtea Constituţională a României a admis astăzi sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016. (News.ro)

2. Acordul Brexitului încheiat între Londra şi Bruxelles nu este deschis renegocierii, a anunţat Comisia Europeană (CE) miercuri, la o zi după respingerea textului de către Parlamentul de la Westminster. Cei 27 ar putea, în schimb, să ia în calcul să revizuiască declaraţia politică cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, anexată acordului Brexitului, dacă Guvernul britanic este dispus să facă unele concesii, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas. (News.ro)

3. Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de joi a atins pe piața spot nivelul record de 507 lei/MWh, mai mare cu 2 lei decât precedentul record, înregistrat pe 31 ianuarie 2017. Producția internă care nu face față consumului, greva de la Complexul Energetic Oltenia și importurile ridicate contribuind la majorarea prețului cu 21,55% într-o singură zi. (Profit.ro)

4. Firmele cu datorii la Fisc, inclusiv cele controlate de stat, vor putea primi înlesniri la plată pe o perioadă de maximum 7 ani, la cerere, acest mecanism urmând să fie o alternativă la eșalonarea la plată din prezent, relevă un proiect de ordonanță de guvern. Mecanismul va fi disponibil o perioadă de șase luni. Înlesnirea la plată va fi acordată sub forma unei restructurări a obligațiilor bugetare. (Profit.ro)

5. Statele Unite ar putea pierde poziția de cea mai mare economie a lumii în 2020, în favoarea Chinei, potrivit unei analize a băncii Standard Chartered. Zilele în care America era cea mai puternică economie a lumii sunt numărate, iar odată ce va ceda poziția de lider mondial va fi greu să o recupereze, potrivit raportului publicat. Banca anticipează că PIB-ul Chinei va deveni mai mare decât cel al Statelor Unite în 2020, iar în următorul deceniu, economia americană va fi depășită și de cea a Indiei. (Profit.ro)

6. Franța susține că a salvat Europa de la o gravă pană de curent săptămâna trecută, „scoțând din priză” 6 mari consumatori industriali. (Profit.ro)

7. România a înregistrat, în anul trecut față de anul anterior, un avans de 23,1% la înmatriculările de automobile noi, până la 130.919 de unități, a doua creștere ca mărime din Uniunea Europeană, după Lituania, potrivit datelor publicate miercuri de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile. La nivelul întregii UE, înmatriculările de automobile noi au crescut cu doar 0,1% anul trecut, pe fondul scăderii din ultimele patru luni ale anului. (News.ro)

8. Doua despre drepturi: 1. O treime dintre persoanele angajate la ONU au fost victimele hărţuirii sexuale în ultimii doi ani, conform unui raport al organizaţiei. Sondajul online, efectuat de Deloitte în Noiembrie, a fost completat de 30,364 de persoane de la ONU şi agenţiile sale, adica 17% dintre cei eligibili (News.ro). 2. Primul canal de televiziune din lume dedicat drepturilor omului a fost lansat la Londra, cu promisiunea de a oferi istorii ignorate de principalele posturi media. (News.ro)

9. Germanii au scos probabil cea mai urâtă monedă aniversară, pentru celebrarea a 70 de ani de crenvurști picanţi. Doar 2500 sunt disponibile, la prețul de 13 euro. (Link)

10. Povestea serii: Staționarea pentru o noapte a lui Yoshihisa Ishikawa la un hotel operat de roboți din vestul Japoniei nu a fost deloc relaxantă. El a fost trezit de mai multe ori în timpul nopții de o „păpușă” robot care-i spunea: „Îmi pare rău, puteți repeta cererea dumneavoastră?”. Undeva spre 6 dimineața, Yoshihisa a înțeles care era problema: sforăitul său puternic activa robotul asistent. Toata povestea in WSJ.

Numărul serii: China a „câștigat” 186.000 de noi milionari, în $, anul trecut și a devenit a doua țară din lume, după Statele Unite, după numărul milionarilor.

Fotografia serii – Șosetele ministrului Sănătății din cabinetul britanic, Kirsty Wigglesworth/AP:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Tudor Toader vrea un nou procuror general din Mai
Primele gaze din Marea Neagră au intrat azi în țară – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău