Cronica serii – Economia românească a crescut anul trecut cu 4,1%, a patra cea mai mare creștere din UE

1. Economia românească a crescut anul trecut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017, arată primele estimări publicate de Institutul Naţional de Statistică. În Noiembrie 2018, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creşterea produsului intern brut în 2018 (News.ro). La nivel de Uniunea Europeană, creșterea României a fost a patra, după Letonia (5,5%), Ungaria (4,8%) şi Polonia (4,6%) (News.ro)

2. Alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Astfel, copiii de până la doi ani vor primi câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei, cât era alocaţia până în prezent, iar cei de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau până acum. (News.ro)

3. Economia germană a stagnat (creștere de 0,0%) în ultimul trimestru al anului trecut, după o contracție a PIB de 0,2% în trimestrul al treilea, evitand intrarea in recesiune, a anunțat Oficiul federal de statistică (Destatis). (Profit.ro)

4. Alianţa USR-PLUS îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să declanşeze referendumul pe justiţie, pentru că România nu mai poate aştepta şi nu mai poate continua cu acest tip de guvernare, a declarat liderul USR Dan Barna. Întrebarea ar trebui să fie „Sunteţi de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcţii publice?”. (News.ro)

5. Consilierul general USR Roxana Wring a anunţat că instanţa a respins recursului Primăriei Capitalei, fiind menţinută decizia potrivit căreia toate companiile municipale au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Decizia instanţei este definitivă. (News.ro)

6. Numărul imobilelor vândute luna trecuta, la nivelul întregii țării, a fost de 30.733, cu 5.457 mai puține față de luna Decembrie 2018, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna Ianuarie a acestui an este cu 8.749 mai mic față de perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

7. Europarlamentarii au adoptat aseară, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. (News.ro)

8. Airbus a anunțat că va pune capăt programului A380, care nu a înregistrat succesul scontat, astfel că ultimul avion va fi livrat în 2021. A380, lansat în 2007, este cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri și un un preț de catalog de 436 milioane de dolari. (WSJ)

9. Între 2006 și 2016, China a construit aproape 100.000 km de autostradă, o medie de 10.000 de km pe an. Comparativ, România speră să inaugureze 180 de km anul acesta, în varianta optimistă, și 65+ km, în varianta realistă.

10. Disney a lansat un prim trailer al lungmetrajului de animaţie „Frozen 2”, care va fi lansat în Statele Unite pe 22 Noiembrie. (News.ro – cu video)

Numărul serii: Tudder, un Tinder pentru vite, o aplicația care conectează vacile cu taurii, pentru împerechere, a ajuns deja să fie folosit de 42.000 de ferme din Marea Britanie. (TheGuardian)

Fotografia serii – Un bărbat vinde baloane în formă de inimă pe străzile din Kabul, Afganistan, de Valentine’s Day, Hedayatullah Amid/EPA:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 4 miliarde de euro este deficitul bugetului la şapte luni – Cronica serii
Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat un medicament care ar avea capacitatea de a „anihila” toate tumorile canceroase solide – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău