Cronica serii – Economia Statelor Unite a crescut cu 3.5% în trimestrul 3

1. Bursele americane au deschis în scădere, Dow Jones Industrial pierzând 500+ puncte în această dimineață (la ei), în timp ce toate marile companii de tehnologie sunt pe minus, Amazon cu 8%, Alphabet/Google cu aproape 3%, iar Apple, Facebook și Netflix cu 1.5%. (WSJ)

2. Peste 1.000 de judecători şi procurori susţin, în mod individual, solicitarea transmisă de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a renunţa la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Magistraţii care au semnat petiţia de susţinere lucrează la parchete, judecătorii şi tribunale din toată ţara. (News.ro)

3. Economia Statelor Unite a crescut în trimestrul 3 cu 3.5%, în special datorită consumului și a investițiilor guvernului. (WSJ)

4. Sindicaliştii Metrorex anunţă că expiră contractul colectiv de muncă, iar negocierile nu au ajuns la un acord, fiind create premisele declanşării unui conflict de muncă. În perioada 10 – 15 noiembrie ar putea declanşa greva generală, dacă nu se va ajunge la un acord. Metrorex precizează că negocierile dintre administraţie şi sindicatul angajaţilor de la metrou continuă, în conformitate cu legea dialogului social, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, dar că solicitatarea acestora de creştere cu 42% a salariilor depăşeşte bugetul. (News.ro)

5. Irlandezi au votat azi într-un nou referendum, fiind chemați să decidă dacă prevederea din Constituție care interzice blasfemia va fi anulată. Constituţia irlandeză, scrisă în 1937, precizează că „publicarea textelor care pot fi considerate blasfemie, subminează autoritatea sau sunt indecente va fi pedepsită conform legii”. Un vot favorabil ar fi un nou semn al scăderii influenţei Bisericii Catolice în Irlanda. (News.ro)

6. Intel a raportat venituri și profit în creștere pe trimestrul 3: $19.2 miliarde, creștere de 19%, la venituri și un profit de $6,4 miliarde, în creștere cu 42%. (CNBC)

7. KazMunayGas International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, deţinută de Ministerului Energiei, au anunţat că au semnat contractul de asociere prin care se înfiinţează Fondul de Investiţii în Energie kazah – român, conform prevederilor memorandumului de înţelegere dintre statul român şi KMGI (fostul Grup Rompetrol). Fondul estimează că va desfăşura investiţii de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. (Profit.ro)

8. Prim ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut o vizită surpriză în Oman, țara cu care Israelul nu are relații diplomatice, pentru a discuta despre procesul de pace din Orientul Mijlociu. Netanyahu s-a întâlnit cu sultanul Qaboos Bin Said. (Haaretz)

9. Vodafone a început să implementeze tehnologia 5G în Marea Britanie, în Machester, alte 6 orașe, Birmingham, Bristol, Cardiff, Glasgow, Liverpool și Londra urmând să aibă parte de aceste servicii în perioada următoare. (Cnet)

10. Un studiu nou al Universității din Chicago estimează că Uber și Lyft sunt vinovate de creșterea cu 2-3% a numărului de morți din accidentele rutiere, pe șoselele din Statele Unite. În termeni absoluți înseamnă 1.100 de decese din 2011 până în prezent. (Link)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul a încheiat primul trimestru cu un deficit de 5,5 miliarde lei
Premierul Marcel Ciolacu a mers azi în Israel – Cronica serii