FMI: Perspectivele economiei mondiale nu sunt atât de sumbre pe cât se preconiza în urmă cu trei luni – Cronica serii

1. Perspectivele economiei mondiale nu sunt atât de sumbre pe cât se preconiza în urmă cu trei luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, lăsând să se înţeleagă că organizaţia îşi va îmbunătăţi estimările luna viitoare. (Link)

2. Câștigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naționale a fost anul trecut de 2.986 lei, în creștere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent, iar câștigul salarial mediu brut lunar a fost 4.853 lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis azi un mesaj video în care îi îndeamnă pe români să iasă la vot la alegerile locale de duminică şi să respecte măsurile de protecţie la secţiile de votare, cum ar fi purtarea măştii, respectarea distanţei şi dezinfectarea mâinilor. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, despre care procurorii bulgari spun că spionau pentru serviciile de informații militare rusești. Ambasada Rusiei în Bulgaria a numit expulzarea celor doi ”nerezonabilă” și a exprimat posibilitatea unei răzbunări. (Link)

​4. State membre ale UE, în frunte cu Germania, acuză Parlamentul European că pune în pericol planul de relansare de 750 de miliarde de euro şi bugetul european multianual, aprobate cu mari dificultăţi. Europarlamentarii sunt acuzați că insistă asupra condiţionării fondurilor europene de statul de drept şi asupra garanţiilor pentru crearea de noi surse de venit la bugetul european. (Link)

5. Rata șomajului în trimestrul II al acestui an a fost de 5,4%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit datelor anunțate azi de Institutul Național de Statistică (INS), care arată că în al doilea trimestru populația activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 482.000 de persoane erau șomere. (Profit.ro)

6. Analiștii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,9777 lei/euro. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, septembrie 2020/septembrie 2021, este estimată la o valoare medie de 2,94%. (Profit.ro)

7. Tinerii americani până în 30 de ani au reprezentat mai mult de 20% din numărul cazurilor de infectare cu noul virus între iunie și august. Media pacienților afectați de Covid-19 a scăzut la 37, de la 46 cât era în primăvară. (Axios)

Una din Cronica de Tehnologie: Google pregătește un regim hibrid de lucru pentru angajații săi, după schimbările și realizările produse de pandemie. Conform unui sondaj intern, majoritatea angajaților vor să revină la birou, însă și să aibă posibilitatea de a lucra de acasă în unele zile. Același sondaj arată că doar 10% din angajați nu ar vrea să vină deloc la birou. (CNBC)

8. Statele membre UE vor achita o parte din despăgubirile care ar putea fi solicitate în justiție ca urmare a efectelor secundare ale vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, potrivit termenilor unui acord care include condiții diferite față de un alt acord convenit cu grupul farmaceutic francez Sanofi. (Profit.ro)

9. Dacia Sandero reușește să se mențină în topul celor mai vândute autoturisme din Europa, cu o lună înainte de lansarea noii generații. Modelul românesc este al patrulea cel mai vândut model de clasă B, după Renault Clio, Peugeot 208 și Opel Corsa. (Profit.ro)

10. La patru ani după ce a fost lansată, sonda Osiris-Rex a NASA va încerca, pe 20 octombrie, să atingă pentru câteva secunde suprafața asteroidului Bennu, pentru a preleva mostre de sol și praf. Apoi va urma un lung drum înapoi cu eșantionul colectat, iar dacă totul merge bine mostrele vor ajunge pe Terra în 2023, pe 24 septembrie. (Hotnews)

Fotografia serii – Magawa este un șobolan gigant african „erou”, medaliat pentru contribuția pe care a avut la detectarea minelor din Cambodgia. PDSA/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul general NATO: Intrarea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda summitului Alianței – Cronica serii
Incendiile devastează Padurea Amazoniană – Cronica serii