Cronica serii – Energia eoliană a costat ieri 0,1 lei per MWh

1. Furnizorii de electricitate au achiziționat ieri gratis energie electrică pentru a o livra astazi, ca urmare a producției ridicate de energie eoliană. În alte state europene, în zile cu vând puternic cum este astăzi în România, producătorii de energie eoliană ajung chiar în poziția de a-i plăti pe furnizori pentru a le prelua MWh. Prețul energiei tranzacționate marți cu livrare miercuri în intervalul orar 06:00-17:00 de pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost de 0,1 lei/MWh, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor. Platforma OPCOM și reglementările nu permit înregistrarea unor prețuri negative și nici măcar a unui preț de 0 lei/MWh, ca în alte state. (Profit.ro)

2. România stă cel mai bine din Europa în ceea ce privește fumatul, consumul de droguri și consumul de băuturi alcoolice în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani. Conform unui studiu în care sunt analizate cele mai potrivite țări din Europa pentru a crește un copil, doar 6% dintre tinerii români consumă alcool zilnic sau săptămânal, în timp ce media europeană este de 21%, 18% dintre tinerii din țara noastră fumează, în timp ce media este de 25%, iar în privința consumului de droguri avem al doilea cel mai scăzut procent. În topul general, România s-a clasat pe locul 10, din 29 țări europene, Suedia, Luxemburg și Polonia ocupând primele 3 poziții, în timp ce Bulgaria se afla pe ultimul loc. Țara noastră s-a clasat pe poziția 21 la Sănătate și pe poziția 13 la Educație. (Link)

3. Italia a ieșit din recesiune, economia țării înregistrând o creștere de 0,2% pe primul trimestru.

4. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare de un tribunal britanic deoarece a încălcat termenii eliberării pe cauțiune în timp ce aștepta extrădarea în Suedia unde îl aștepta o acuzație de viol. (WSJ)

5. Procurorul special Robert Mueller i-a trimis o scrisoare procurorului general din SUA, William Barr, în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de felul în care a prezentat concluziile investigaţiei sale privind posibile legături între echipa de campanie a preşedintelui Donald Trump şi Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016. Washington Post, New York Times şi NBC au scris că Mueller a redactat scrisoarea la sfârşitul lui martie după ce Barr a redactat un rezumat de patru pagini privind investigaţia lui Mueller. (News.ro)

6. Două treimi dintre tinerii arabi consideră că religia joacă un rol mult prea important în Orientul Mijlociu, conform unui studiu desfășurat pe 3.300 de persoane cu vârsta între 18 și 24 de ani din mai multe țări situate în Orientul Mijlociu și nordul Africii. 59% dintre respondenți consideră Statele Unite un adversar, în timp ce 41% considera SUA un aliat. Sondajul este important deoarece 65% din populația arabă are până în 30 de ani. (Link)

7. Aproximativ 45.000 de copii născuți pe teritoriul fostului Stat Islamic nu sunt înregistrați ca cetățeni ai vreunei țări și riscă să nu primească servicii de educație/sănătate sau să beneficieze de rații de mâncare pentru a supraviețui. (Independent)

8. Deși aproximativ 1 miliard de oameni încă nu au acces la electricitate, numărul telefoanelor mobile l-a depășit pe cel al oamenilor acum 3 ani. La final de 2018 estimările arată că existau 5,28 miliarde abonamente la date mobile worldwide. (Quarz)

9. Piața smartphone-urilor a continuat să scadă în primul trimestru al anului. La nivel global, conform analizei realizate de IDC, în Q1 2019 au fost livrate 310,8 milioane de smartphone-uri, cu 6,6% mai puține comparativ cu cele 332,7 milioane livrate în primul trimestru al anului trecut. Vivo și Huawei, care a depășit din nou Apple, devenind numarul 2 mondial, sunt singurii producători din top 5 care au livrat mai multe smartphone-uri decât în urmă cu un an. Cu 71,9 milioane de unități, Samsung rămâne lider, însă cu o scădere de 8,1% față de anul anterior. (Profit.ro)

10. Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere de aproape $90 miliarde, nu plătește mai mult de 3 dolari pe micul dejun și plătește cash constant, acesta fiind și motivul pentru care ține în jur de $400 în portofel. (CNBC)

Stirea serii din Cronica de Business: Amazon deschide o nouă piață destinată Orientului Mijlociu și va rebrandui compania de comerț online Souq, prin care opera în regiune și pe care a cumpărat-o în 2017 pentru $580 milioane. Souq, bazată în Dubai, va rămâne, deocamdată, disponibilă în Egipt și în Arabia Saudita. Mișcarea vine după un prim trimestru în care Amazon a înregistrat creșteri firave în piețele internaționale, de doar 9%. (CNBC)

Fotografia serii – Mai multe țestoase se încălzesc la soare pe o buturugă într-unul din parcurile bucureștene. Vadim Ghirdă/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a anunțat că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea – Cronica serii
Klaus Iohannis: Voi sta acasă de Paște, sper ca toți românii să facă la fel – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău