Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 8,8% – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august. Creșteri substanțiale de prețuri față de august s-au înregistrat la combustibili, cartofi, utilități, curent electric, chirii și transport aerian. Prețurile alimentelor au crescut cu 10,4% față de septembrie 2022, cele ale mărfurilor nealimentare, cu 6,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 12,1%. (Profit.ro)

2. Ministerul Apărării anunţă, joi, că atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene au continuat, în noaptea de miercuri spre joi, iar echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia. (News.ro)

3. Câştigul salarial mediu brut a fost de 7.258 de lei în august 2023, cu 59 de lei (0,8%) mai mic decât în luna precedentă, iar cel net s-a situat la 4.531 de lei, în scădere cu 34 lei (0,7%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. (Digi24)

4. Băncile au scumpit consistent creditele ipotecare în august. Pe de altă parte, împrumuturile pentru firme s-au ieftinit, atât în lei, cât și cele în valută. Băncile au continuat să reducă și dobânzile la depozitele în lei, dar le-au majorat pe cele la euro la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. (Profit.ro)

5. Austria, care împreună cu Olanda oprește Bulgaria în drumul său către Schengen, a lăudat eforturile acestui stat de a păzi frontiera externă europeană, dar până în prezent nu există informații oficiale că Viena și-ar putea revizui poziția până la sfârșitul anului, așa cum speră Bulgaria. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În luna august, Google a reușit să atenueze cel mai mare atac DDoS înregistrat vreodată. Cu 398 de milioane de cereri pe secundă, acesta a fost de opt ori mai amplu decât precedentul deținător al recordului și a fost posibil din cauza unui bug de HTTP/2. (The Record)

6. Israelul a anunțat că nu îşi va relaxa asediul asupra Fâşiei Gaza pentru a permite ajutorul umanitar până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii luaţi de Hamas. Anunţul vine după ce Crucea Roşie cerut să i se permită accesul cu combustibil, pentru a preveni ca spitalele copleşite să se „transforme în morgi”. (News.ro)

7. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a admis că armata a primit semnale despre posibile mișcări de trupe Hamas pe 7 octombrie, cu câteva ore înainte de operațiunea teroristă. Însă, potrivit acestuia, nu au existat informații exacte din partea serviciilor de informații. (Libertatea)

8. Patru din cinci israelieni evrei consideră că guvernul și premierul Benjamin Netanyahu sunt vinovați pentru infiltrarea în masă a teroriștilor Hamas și pentru masacrul din sudul Israelului, potrivit unui nou sondaj al Dialog Center publicat joi. (G4Media)

9. Armata rusă a declanșat de câteva zile o ofensivă în regiunea Donețk, în apropiere de localitatea Adviivka. Modul în care militarii Moscovei își desfășoară în prezent acțiunile ofensive din zonă arată „capacitatea forțelor ruse de a învăța și a de aplica lecțiile tactice însușite pe frontul ucrainean”, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) despre situația conflictului din Ucraina. (Digi24)

10. În perioada august 2021 – iunie 2023, Hamas a primit finanțări în crypto de aproximativ $41 de milioane. În aceeași perioadă, în portofelele digitale deținute de Palestinian Islamic Jihad au intrat $93 de milioane. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Anul trecut, dintre țările UE, cea mai scăzută utilizare a tehnologiilor AI a fost în România (1,5%) – Cronica serii
Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată de Curtea de Apel Bucureşti – Cronica serii