Cronica serii – Erdogan ar putea castiga din primul tur alegerile.

1. Recep Erdogan, actualul preşedinte turc, conduce în alegerile prezidenţiale după ce o cincime din voturi au fost numărate, potrivit presei locale, citată de BBC. Erdogan a primit 59% din voturi, în timp ce rivalul său principal, Muharrem Ince, 27%. Dacă Recep Erdogan primeşte peste 50% dintre voturile totale, el va fi declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale şi un al doilea tur nu va mai avea loc. Cât priveşte alegerile parlamentare, care au avut loc tot azi, partidul lui Erdogan se află în frunte. Partidului Dreptăţii şi Justiţiei (AKP) a primit 55% dintre voturile numărate până în prezent. (News.ro)

2. Premierul Viorica Dăncilă a anulat pe ultima sută de metri vizita programată la începutul săptămânii viitoare în Oman, invocând situaţia politică internă, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, care va anula condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, susţin surse politice. (News.ro)

3. Industria americană de petrol și gaze eliberează în atmosferă mult mai mult metan decât estimările Agenției americane pentru protecția mediului. Cam cu 60% mai mult, suficient pentru a încălzi 10 milioane de case. (NYTimes)

4. În 2000, când Vladimir Putin a preluat puterea, în Rusia existau 68.100 școli și 10.700 de spitale. Astăzi în Rusia sunt 41.100 școli și 5.400 spitale.

5. Debarcarea aliaților în Normandia, din al Doilea Război Mondial, nu reprezintă în realitate decât o ocupare a Europei de către Statele Unite, a declarat Yigit Bulut, principalul consilier pe teme economice al președintelui Turciei, Erdogan.

6. În spatele deciziei Google de a investi $550 milioane în JD.com, al doilea cel mai mare player de ecommerce din China, ar sta nevoia de a găsi o platformă prin care să-și împingă hardware-ul pe piață chineză. (TheInformation)

7. Universitatea din New Hampshire devine prima universitate de stat din SUA care va accepta studenți chinezi pe baza scorului obținut la gaokao, bacalaureatul chinezesc. În 2016, peste 350.000 de studenți din China au venit în SUA pentru studii universitare contribuind cu $12 miliarde la economia americană. (Qz)

8. La începutul anului, mai mulți programatori de la Google au refuzat să lucreze la un proiect care ar fi ajutat compania să câștige contracte militare. (Bloomberg)

9. Lukaku este primul jucător care marchează cel puțin două goluri, în două meciuri consecutive la Cupa Mondială, de la Diego Maradona, în Mexic 1986.

10. Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, spune că i-a fost cerut să plece dintr-un restaurant din statul Virginia pentru că lucrează pentru Donald Trump. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Tudorel Toader cere revocarea procurorului general Augustin Lazar
În București se consumă 2+ tone de marijuana pe an – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău