Cronica serii – FMI a revizuit negativ prognoza privind creșterea economiei românești

1. Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere prognoza privind avansul economiei românești în acest an, de la 3,4% la 3,1%, de departe cel mai pesimist scenariu referitor la evoluția produsului intern brut în rândul marilor instituții financiare internaționale. Potrivit estimărilor FMI, creșterea economiei românești va încetini de la 4,1% în 2018 la 3,1% în 2019 și la 3% în 2020, se arată în cel mai recent raport al instituției privind perspectivele economiei globale. (Profit.ro)

2. Iniţiativa cetăţenească susţinută de USR „Fără penali în funcţii publice”, de revizuire a Constituţiei, a primit avizul Curţii Constituţionale. Conform deciziei CCR, iniţiativa Fără Penali în funcţii publice este constituţională. După pronunţarea de azi a Curţii Constituţionale, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar. (News.ro)

3. Deficitul comercial al României a avansat cu 45% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,413 miliarde de euro, cu 751,1 milioane euro mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Guvernul polonez și-a făcut din homosexualitate principalul adversar în ultimele saptamani. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege și Ordine, cel mai puternic politician din Polonia, a declarat la convenția partidului, de luna trecută, că războiul împotriva homosexualității este un război pe care Polonia trebuie să-l câștige dacă vrea să supraviețuiască. “Trebuie să luptăm. Trebuie să apărăm familia poloneză. Trebuie să o apărăm cu furie deoarece este o amenințare la adresa civilizației, nu doar în Polonia ci în întreaga Europă a cărei întreaga civilizație s-a construit pe Creștinism.” (NYTimes)

5. PSD a dat în judecată PNL și ICI (Institutul care gestionează domeniile de internet .ro) acuzând încălcarea drepturilor de autor din partea liberalilor care au înregistrat domeniul de internet cu sloganul social-democraților romaniameritamaimult.ro. Odată accesată, pagina te trimite la site-ul PNL, nu înainte de a afișa un mesaj ironic la adresa PSD și a premierului Viorica Dăncilă. Reacția ICI: „ICI București a respectat reglementările în vigoare. Domeniul la care faceți referire a fost atribuit primului solicitant, fiind disponibil. RoTLD acordă domeniile conform principiului – primul venit, primul servit.” (Hotnews)

6. Oamenii de știință au identificat o formă de materie care este lichidă și solidă în același timp. Echipa a folosit AI pentru a izola atomii de potasiu care prezintă ambele proprietăți. (NatGeo)

7. În ciuda nenumăratelor dovezi privind încălcarea drepturilor omului și a încălcării libertății presei, președintele Donald Trump îl va primi astăzi, la Casa Albă, pentru a doua oară, pe președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. el-Sisi a modificat legea astfel încât să poată rămâne la putere până în 2034. (CNN)

8. Facebook a anunțat că în pregătirea alegerilor din India, care încep la 11 aprilie, a ajuns să șteargă aproximativ 1 milion de conturi în fiecare zi. Un rol important în această operațiune care, conform Facebook, vizează conturile implicate în spam și “comportament neautentic”, îl are un algoritm de învățare mecanică. (Profit.ro)

9. O cercetare realizată de Universitatea din Michigan arată că plasma nontermală poate distruge 99.9% din virușii care se răspândesc pe calea aerului și că în viitor aceasta poate înlocui măștile de față folosite în prezent pentru protecție. (Phys)

10. Din cauza rating-urilor de siguranță prea permisive, multe din jocurile violente pentru smartphone-urile cu Android ajung fără probleme pe dispozitivele copiilor. (Wired)

Fotografia serii – Will Hyde, într-un costum Chewbacca, purtând o placă de surf, în prima zi a festivalului sci fi de la Scarborough. Ian Forsyth/Getty Images:
Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Finanțelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) – Cronica serii
Cronica serii – Datoria mondiala a ajuns anul trecut la $243.000 miliarde

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău