Cronica serii – Guvernul a adoptat ordonanţa pentru majorarea alocaţiilor pentru copii

1. Guvernul a adoptat ordonanţa pentru majorarea alocaţiilor pentru copii din luna următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2019. Astfel, începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocaţiilor de stat pentru copii va fi următorul:
– 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
– 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. (News.ro)

2. Românii vor putea cumpăra în curând și din bănci titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor exclusiv pentru populație, prin programul Tezaur, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, pentru Februarie, ministerul anunțând, la începutul lunii, lansarea a trei noi emisiuni de titluri de stat, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5% și 5%, titlurile urmând să poată fi achiziționate până la 22 februarie. (Profit.ro)

3. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență, una dintre ele vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiției, modificate deja anul trecut, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii. Una dintre cele mai importante modificări este că la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM. (Hotnews)

4. Guvernul de la Budapesta a lansat o campanie, finanțată din bani publici, a cărui țintă este, în premieră, chiar președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, alături de omul de afaceri și filantropul George Soros, acuzând Bruxelles-ul că impune politici privind imigranții, punând astfel în pericol securitatea Ungariei. (Hotnews)

5. Senatorul american Bernie Sanders, cu vederi socialiste, și-a anunțat intrarea în cursa internă a Partidului Democrat pentru cel care va fi candidatul partidului împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020. Bernie Sanders, în vârstă de 77 de ani, a fost înfrânt în cursă pentru învestitura democrată, în 2016, de către Hillary Clinton. (Profit.ro)

6. HSBC, cea mai mare bancă din Europa, lansata in Hong Kong, a raportat un profit mai slab decât estimările, pentru 2018. Profitul pe anul trecut a crescut cu 15,9%, până la $19,89 miliarde, în condițiile în care analiștii așteptau un profit de $21,26 miliarde. (CNBC)

7. Aplicația de propagandă a guvernului chinez, „Xuexi Qiangguo”, care se traduce „Învăț pentru a face China mai puternică” a devenit numărul 1 în App Store-ul din China, depășind TikTok sau WeChat. Aplicația ar fi fost dezvoltată de Alibaba. (Reuters)

8. În 2017, aproape 17 milioane de creatori de conținut din Statele Unite au câștigat $6,8 miliarde, în creștere cu 17% comparativ cu 2016, de la la 9 platforme, inclusiv Instagram, YouTube, Twitch și Tumblr. (Link)

9. Facebook a oprit o încercare de influențare a alegătorilor în Republica Moldova, ceea ce alimentează temeri cu privire la faptul că alegerile europene din Mai ar putea fi vizate la rândul lor, a anunțat compania. Angajați ai Guvernului moldovean aveau legături cu o parte a acestor activități însă autoritățile de la Chișinău au negat că ar ști ceva în acest sens. (News.ro)

10. Karl Lagerfeld, 85 de ani, omul care a revitalizat casa Chanel, creator de geniu, personaj enigmatic şi designer exigent, a murit astăzi, a anunţat casa Chanel, al cărei director artistic era de 36 de ani. (News.ro)

Bonus: Formaţia britanică Queen va cânta la ceremonia de duminică a premiilor Oscar. (News.ro)

Fotografia serii – Marșul naționaliștilor bulgari pentru comemorarea generalului bulgar Hristo Lukov, Sofia, Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Statul împrumută mai puțin decât are nevoie și la dobânzi mai mari
Cronica serii – Avocatul lui Trump trimite o scrisoare autorităților române

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău