România va împrumuta 800 de milioane de euro de la Comisia Europeană la o dobândă negativă – Cronica serii

1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat că analizează posibilitatea eliminării tezelor, indiferent de scenariul în care se află o şcoală. Totodată, este luată în calcul și varianta susţinerii tezelor diferit, în funcţie de scenariul în care funcţionează şcoala. (News.ro)

2. Comisia Europeană a împrumutat recent 17 miliarde de euro pentru finanțarea împrumuturilor acordate statelor prin programul SURE, iar României i-ar reveni în jur de 800 de milioane de euro, prorata, raportat la suma totală de 4,1 miliarde de euro solicitată de România comparativ cu totalul de 87,8 miliarde de euro cerut de toate cele 17 state UE înscrise în program. Un aspect extrem de important pentru România este însă dobânda la care au fost luate aceste împrumuturi, de -0,24% pe an pentru obligațiunile emise de Comisie pe 10 ani și de 0,13% pe an pentru cele pe 20 de ani. (Profit.ro)

3. Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în septembrie cu un punct procentual, faţă de august, până la valoarea de 34,3 puncte. (News.ro)

Am început o colaborare cu Paul Alexandru care va scrie o Sinteză a săptămânii pentru evenimentele din România (social, financial, politic, justiție). Pe prima o puteți citi aici.

4. Alegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei a fost validată definitiv. Curtea de Apel București a respins cele 52 de contestații depuse de foști sau actuali consilieri PSD. (Link)

5. Băncile au început să reactiveze din 25 octombrie popririle fiscale suspendate în pandemie pentru că nu a fost publicată imediat în Monitorul Oficial noua amânare a executărilor silite. (Profit.ro)

6. Rezultate preliminare ale testelor clinice ale vaccinului dezvoltat de către Universitatea Oxford în parteneriat cu grupul britanic AstraZeneca împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 arată că vaccinul produce un răspuns imunitar puternic la persoanele în vârstă, care prezintă cel mai risc ale unor forme grave de covid-19. (Profit.ro)

7. Directorul Inspectoratului sanitar regional din capitala bulgară Sofia (SRHI), Dancio Pencev, a demisionat după ce premierul Boiko Borisov a fost lăsat să iasă mai devreme din carantină, iar în ziua următoare a fost confirmat pozitiv, la al treilea test efectuat. Decizia de a permite ieşirea precoce a premierului din carantină a reprezentat a doua excepţie de la regulile standard privind carantina făcută de SRHI în decurs de numai o săptămână. Prima excepţie a fost pentru preşedintele Rumen Radev. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: JavaScript este cel mai popular limbaj de programare pentru aplicații cloud, cu 12,4 milioane de dezvoltatori, urmat de Python cu 9 milioane și Java cu 8,2 milioane, arată un studiu la care au participat aproximativ 17.000 de dezvoltatori din 159 de țări. C# pierde teren în acest domeniu, însă este în continuare foarte folosit pentru jocuri. (The Register)

8. Telemedicina crește exponențial în China, pe fondul pandemiei. De la 150 de furnizori de servicii telemedicale la finele anului trecut, China număra aproape 600 de provideri în vara acestui an. La aceasta creștere a contribuit și relaxarea legislației. (WSJ)

9. Wilton Gregory, arhiepiscolul de Washington, a devenit primul cardinal afro-american, fiind unul din cei 13 noi cardinali anunțați ieri de Papa Francisc. (NYTimes)

Una din Cronica Sportiva: CSM București a obținut a patra victorie în Liga Campionilor la handbal feminin, învingând-o în deplasare pe Bietigheim (Germania). Fără Cristina Neagu, accidentată, echipa bucureșteană a dominat mare parte din meci, care s-a terminat 32-33, Carmen Martin și Elizabeth Omoregie marcând câte 7 goluri fiecare. CSM București conduce momentan Grupa A, cu un punct și un meci în plus față de Vipers și Rostov. (Lead.ro

10. Magazine din Kuwait au retras de pe rafturi produsele franţuzeşti, în semn de protest faţă de folosirea caricaturilor cu profestul Mahomed într-o sală de clasă, de către un profesor care a fost ulterior decapitat de un adolescent rus de origine cecenă. În Arabia Saudită, un hashtag care cere boicotarea magazinelor Carrefour a fost al doilea cel mai folosit în cursul zilei de duminică. (News.ro). Și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat azi pe turci să boicoteze produsele franţuzeşti, pe fondul unei dispute cu omologul său francez Emmanuel Macron privind tratamentul musulmanilor în Franţa. (News.ro)

Fotografia serii – Un membru al comisiei electorale de la o secție de vot din Ucraina. Stanislav Kozliuk/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Rata de promovare la bacalaureat este 72,8% – Cronica serii
Austria îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău