Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I 2024 de 8.049 lei pe o gospodărie – Cronica serii

1. Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I 2024, în termeni nominali, de 8.049 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.210 lei pe o persoană, în creştere cu 7,3% pe o gospodărie, respectiv cu 7% pe o persoană, faţă de trimestrul IV 2023. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în aceeași perioadă, de 6.843 lei pe o gospodărie (2.729 lei pe o persoană) şi au reprezentat 85% din veniturile totale, în creştere cu 329 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul IV 2023. (News.ro)

2. România s-a alăturat programului NATO de „Supraveghere Persistentă din Spaţiu”. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat, în cadrul Summitului NATO de la Washington, alături de omologii din 16 ţări aliate, Memorandumul de înţelegere privind Programul „Supraveghere Persistentă din Spaţiu la Nivel Aliat”. (Digi24)

3. Sporul natural al populației României s-a menținut negativ, în luna mai a acestui an, numărul persoanelor decedate fiind de 1,7 ori mai mare decât cel al născuților-vii. (Profit.ro)

4. Hanwha Aerospace, companie industrială aerospaţială cu sediul în Coreea de Sud, a semnat un contract în valoare de $1 miliard pentru furnizarea către România a 54 de obuziere autopropulsate K9 şi a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniţie K10. (News.ro)

5. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, cererea REPER de renumărare a voturilor din mai multe secţii de votare pentru alegerile europarlamentare. Decizia instanţei este definitivă. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Statul american Illinois va cere părinților să-și remunereze copiii care apar în conținutul postat pe platformele sociale. Vor fi plătiți, astfel, copiii sub 16 ani care apar în cel puțin 30% din conținutul postat de părinți, banii fiind livrați într-un fond la care copilul va dobândi acces când va împlini 18 ani. Conform legii, părinții care nu respectă noua reglementare vor putea fi dați în judecată de copii. (Fortune)

6. La peste doi ani de la solicitările Kievului, Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat miercuri că avioanele de luptă F-16 sunt în drum spre Ucraina din Danemarca și Olanda chiar în acest moment, adăugând că vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară. (Hotnews)

7. Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a sugerat că soarta politică a președintelui Biden rămâne o întrebare deschisă și a semnalat că acesta ar trebui să-și reexamineze decizia de a rămâne în cursă, cerându-le în același timp colegilor de partid să amâne orice hotărâre până după summitul NATO care are loc la Washingon în această săptămână. (WSJ)

8. Avuția globală a crescut cu 4,2% în 2023, după o contracție de 3% în 2022, se arată în raportul anual privind averea individuală, elaborat de UBS, Elveția aflându-se în fruntea listei averii medii per adult, urmată de Luxemburg, Hong Kong și Statele Unite. (Profit.ro)

9. O femeie din New Jersey, Statele Unite, care a devenit a doua persoană beneficiară a unui rinichi de porc modificat genetic transplantat, a murit la aproape trei luni după operaţia de transplant. (G4Media)

10. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), susține că acuzațiile Agenției Naționale de Integritate (ANI) potrivit cărora în noiembrie 2020 s-a aflat în conflict de interese administrativ sunt „complet neacoperite”. Edilul anunță că va combate în instanță „toată bizareria” menită să îi lipească „o etichetă de pătat politic”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Avem un medic la 335 locuitori si peste 60.000 unitati sanitare
Sondaj: Aproape 50% dintre români cred că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje României – Cronica serii